Zwemwereld en BrabantSport kijken uit naar Eindhoven Qualification Meet

Hét podium in Nederland waar topzwemmers op limieten jagen

In de week voor Pasen is er goede hoop dat veel Nederlandse zwemmers een belangrijke kwalificatie in de wacht slepen. Dat moet dan gebeuren in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion tijdens de EQM, ook wel de Eindhoven Qualification Meet genoemd. Topzwemmers gaan in de vier dagen durende wedstrijd op jacht naar tickets voor het WK. Er is zelfs een mogelijkheid om plaatsing af te dwingen voor de Olympische Spelen in Parijs, die volgend jaar plaatsvinden. BrabantSport sponsort dit eerste grote zwemevenement van 2023 en is met haar TeamNL centrum al jaren nauw betrokken bij de ontwikkeling van (Brabantse) zwemmers. We spraken voorafgaand aan de EQM met Patrick Pearson, (hoofdcoach van het high performance team in Eindhoven), Michiel Reijnders (expert strength & conditioning van BrabantSport) en Olympisch zwemmer Stan Pijnenburg. Alle drie hebben ze één ding gemeen, ze zijn zeer enthousiast over de inspanningen van BrabantSport.

Het koppie fris houden
We spraken als eerste met Patrick Pearson, de man die landelijke pers haalde met het verhaal waarin zijn rol werd verteld met betrekking tot de successen van Marrit Steenbergen. De coach lijkt een bescheiden man. Het eerste dat hij doet is dit succesverhaal delen met Marcel Wouda. “Marcel was ook al lang met Marrit bezig. Haar comeback is iets waar wij alle twee aan hebben gewerkt. Mijn rol zit hem vooral in het mentale deel. Je kunt je geweldig fysiek voorbereiden, maar je moet ook lekker in je vel zitten. Het ‘koppie’ fris houden is erg belangrijk, daar stuur ik ook echt op in de groep.” Maar laten we voordat we het diepe induiken eerst eens kennis maken met de man met de Engelse naam. “Ja, dat krijg je als je vader Brits is en je moeder half Engels. Zelf ben ik gewoon in Den Haag geboren. Via Spijkenisse kwam ons gezin terecht in het Westland, in Monster om precies te zijn. Daar begon mijn zwemgeschiedenis. Vanwege astma kreeg ik het advies om op zwemmen te gaan. Tot mijn achttiende heb ik zelf gezwommen. Dat was op een bescheiden niveau, ik ben nog wel een keertje vierde van Zuid-Holland geworden. Mijn moeder zat bij de zwemvereniging en constateerde met ons dat één trainer op 40 zwemmers niet echt werkt. Zij stimuleerde mij op mijn zeventiende om trainer te worden, dat is nu 23 jaar geleden.”

Geen bestaansrecht zonder ondersteuning van BrabantSport
Het woord enorm was het antwoord van de bondscoach op de vraag of hij gebaat is bij de ondersteuning vanuit BrabantSport. Sterker nog, na dit antwoord gaf hij aan dat er géén bestaansrecht zou zijn voor het zwemmen. “Ze zijn onmisbaar. Er is onvoorwaardelijke steun voor ons programma. Er wordt ons een geweldig stel mensen ter beschikking gesteld. Een staf bestaande uit trainers, fysiotherapeuten, sportpsychologen en een arts. Samen gaan we gewoon voor het hoogste doel. Daarnaast financieren ze ook nog eens alles. Heel erg fijn is ook de samenwerking met de wetenschappers. Veel innovaties maken onze sport telkens beter. Het gaat om die ene procent die we nog moeten aanscherpen. Dat is het verschil tussen goud of een achtste, of nog vervelender, negende plaats.” Het bad waar de EQM wordt gehouden is volgens Patrick de ideale omgeving voor zijn sporters om op limietenjacht te gaan. “Het is een schitterend Olympisch bad met 10 banen. Nog belangrijker is de constante diepte van drie meter. Dat voorkomt storende stromingen zoals die vroeger in de oude ‘klotsbak’ nog wel optraden. De moderne badranden en startblokken spelen ook een positieve rol. In het trainingsbad zitten de innovatie-opties. Nodig om de concurrentie net een stap voor te blijven. Dit alles, aangevuld met het laatste trainingskamp, geeft mij goede hoop dat onze toppers en talenten naar huis gaan met limieten op zak.”

“Ze zijn onmisbaar. Er is onvoorwaardelijke steun voor ons programma."
Patrick Pearson

Trainingskamp op Curaçao
De toppers en talenten waar hierboven over gesproken werd, waren in februari allen te vinden op Curaçao. Hier werd maar liefst drie-en-halve week hard toegewerkt naar de EQM. Michiel Reijnders, de expert strength & conditioning bij het TeamNL centrum van BrabantSport was er de hele stage bij. “Het was het langste trainingskamp dat ik tot nu toe heb meegemaakt. Het was in mijn ogen ook het beste van allemaal, vanwege de goede weersomstandigheden en de uitstekende faciliteiten. We verbleven daar met 17 zwemmers en vijf stafleden. Van daaruit was het zowel naar het zwembad als naar het krachthonk telkens een kwartier rijden. Dat gaf wat extra’s aan deze periode. Na de zware training kwam je terug in het hotel, waar een ontspannen sfeer hing. Daar waren geen studieverplichtingen of sociale netwerken, maar vooral rust. Deze balans heeft volgens mij heel goed gewerkt. Dat het wat langer dan normaal was, pakte ook goed uit. Zo kon de jetlag beter worden verwerkt na aankomst en bleven er ruim drie weken met toptrainingen over.” Michiel was als performance trainer (“in de volksmond mag je ook krachttrainer zeggen”) voornamelijk bezig in het krachthonk. Daar werd hard gewerkt. Natuurlijk werd er goed gedifferentieerd want niet iedere sporter en iedere zwemslag doet dezelfde krachttraining. Feit blijft dat iedereen op 27 februari weer voldaan, maar vermoeid op Schiphol aankwam. “Dat is prima, want dit is de manier om in de zomer te pieken. Ook is er voldoende tijd om te herstellen om tijdens de EQM vol voor de limieten te gaan.”

Longembolie gooit roet in het eten
In de groep topzwemmers op weg naar podiumplaatsen zitten de gerenommeerde zwemsters Marrit Steenbergen en Kim Busch. Maaike de Waard en de talentvolle Sam van Nunen. Bij de mannen gaat veel aandacht uit naar Lucas Peters en Stan Pijnenburg. Lucas ligt wel in het bad, Stan staat voorlopig vooral op het droge. De Olympiër ziet zijn tweede Japanreis (de wereldkampioenschappen in Fukuoka) in rook opgaan. Wat gebeurde er na het voor hem zo goed verlopen trainingskamp op de Antillen? “Ik had de volledige periode keihard getraind en voelde me beresterk. Met dat gevoel stapte ik ook in het vliegtuig in Willemstad. Ik dacht geluk te hebben met mijn stoel, want ik kon ongestoord de hele nacht slapen. Wellicht was het beter geweest als ik wat meer had bewogen, want er was trombose ontstaan in mijn kuit. Daar zijn wat bloedpropjes losgekomen en die veroorzaakten een longembolie. Dankzij de geweldige medische staf kwam ik hier op tijd achter. Nadat we maandag geland waren voelde ik me op woensdag niet goed. Aanvankelijk dacht ik dat het een fysiek effect was van een zwaar trainingskamp. De fysio kon niets vinden, maar stuurde me door naar de arts. Die liet bloed prikken en zo werd gelukkig op tijd de diagnose gesteld. Ik was binnen drie dagen van een topfitte zwemmer een ziekenhuispatiënt geworden. Inmiddels gebruik ik al een maand bloedverdunners. Daar moet ik nog twee maanden mee doorgaan. Zwemmen lukt bijna niet. Mijn longen kunnen dat nog niet aan. Vandaar dat ik nu vooral kracht en wat cardiotrainingen afwerk. De fysieke klap kom ik wel te boven. Ik richt me nu op de RQM, de Rotterdam Qualification Meet begin december. Dankzij de sportpsycholoog van het TeamNL centrum van BrabantSport kom ik ook door deze mentale dip. Al deze topbegeleiding vind ik uniek. Ik weet niet of er elders in ons land zo goed samengewerkt wordt. Ik zwem vanzelfsprekend niet mee tijdens de EQM, maar ben er wel bij om mijn zwemvrienden aan te moedigen.”

Moedig topzwemmers aan in Eindhoven
Wil jij de topzwemmers dit weekend van dichtbij in actie zien? Bezoek dan het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion en moedig ze aan in hun jacht naar limieten.

Tickets zijn verkrijgbaar via onderstaande link.
https://www.swimcup.nl/eqm/