Waterpolo Academie Eindhoven zorgt met gedegen plan voor vlotte doorstroming
Er zijn in Nederland weinig clubs die een fulltime topsportprogramma kunnen aanbieden, daarom creëren sportbonden zelf een opleiding. In navolging van handbal en volleybal op Papendal werd 3,5 jaar geleden door de KNZB gestart met de Waterpolo Academie in Eindhoven. De eerste ‘academici’ melden zich inmiddels bij het grote Oranje.
Het is een driehoek, schetst de nieuwe bondscoach van de Nederlandse waterpolosters Evangelos Doudesis. Zijn Oranje is één van de hoekpunten, het grote doel de Olympische Spelen is er ook één, maar zonder goede aanwas hebben die twee geen bestaansrecht. Bij de Waterpolo Academie Eindhoven worden de grootste talenten van het land op één centrale plek opgeleid, om zo geleidelijk aan van onderaf de nationale seniorenselecties aan te vullen.
Doorstroming best wel vlot
En die doorstroming gaat best wel vlot”, ziet hoofdtrainer Arjan Vos. ,,We hadden eerst het idee dat er nog een overgangsprogramma nodig was, maar jongens als Lars ten Broek vinden al heel jong de aansluiting. En bij de vrouwen wordt die sowieso sneller gemaakt omdat de fysieke component bij hen minder belangrijk is. Een klein ventje is nog kansloos bij de mannen, een meisje kan met techniek en tactiek al veel oplossen.
In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion maken 33 interne talenten veel trainingsuren. De jongens aan de ene kant van het bad en de meisjes aan de andere. De oudsten zijn geboren in 2002, de jongsten in 2005. De meesten van hen wonen op de Sportcampus van het TeamNL-centrum en gaan ook in Eindhoven naar een school die inspeelt op hun topsportstatus. ,,Snel zelfstandig worden, vind ik ook belangrijk. Van een keer tegen een muur oplopen, leer je ook veel”, zegt Vos. ,,Als het misgaat, is dat vaak niet op waterpolovlak maar op onderwijs of leefstijl.” De scouting van talenten uit 2006 is nu bezig. Zij komen een paar dagen op stage en doen testen om hun fysieke aanleg in beeld te brengen. Bij de intake hoort naast een medische keuring ook een motivatietest. ,,We zoeken niet per se degene die het beste een bal kan gooien, persoonlijkheid speelt ook mee”, aldus Vos. ,,We hebben ook leerdoelen opgesteld, bijvoorbeeld over voeding en over kennis van hun eigen lijf. We gaan ervan uit dat wij met de faciliteiten en het TeamNL centrum van BrabantSport in Eindhoven de beste omgeving kunnen bieden. Maar als iemand goed is en elders een prima programma volgt, gaan we hem of haar zeker niet dwingen om hierheen te komen.”
Hoe meer opleidingsplekken hoe beter. Sportkoepel NOC*NSF, één van de financierders van de Eindhovense academie, vraagt dat Nederland bij de vrouwen Europese top blijft en die aansluiting ook bij de mannen maakt. Vos: ,,De Olympische Spelen zijn maar voor een enkeling weggelegd. Het is onze taak om iedereen zo goed mogelijk te bedienen zodat ze het leuk vinden om waterpolo op hoog niveau te bedrijven. We hebben ze allemaal nodig voor een goede competitie.”
Lola Moolhuijzen, landskampioen met Polar Bears
Op 17-jarige leeftijd debuteerde Lola Moolhuijzen vorige maand officieel in Oranje. Als eerste vanuit de Waterpolo Academie Eindhoven, die sinds september 2020 ook open is voor meisjes. De rest van de groep kwam kijken in Rotterdam. ,,Een droomdebuut en dat maakte het nog specialer”, zegt de tiener uit Ede, die al twee keer landskampioen werd met Polar Bears.
Op maandag traint ze in Zeist met Oranje mee en de rest van de schoolweek verblijft ze in Eindhoven, waar ze leert leven als topsporter. ,,Wat in een normale omgeving niet kan, bijvoorbeeld overdag twee keer twee uur trainen, wordt hier werkelijkheid gemaakt. Alles zit binnen vijf minuten fietsen. Dit is het beste zwembad van het land, met een goede krachtzaal. Je traint met andere meiden op hoog niveau en ik leer veel van de trainers Arjan Vos en Eszter Gyori.”
De veilige omgeving is ook een plus. Sporters kunnen volgens Moolhuijzen aangeven als er iets speelt. Ze geeft een voorbeeld: ,,Na de drukke zomer was ik best wel moe. Van toernooi naar toernooi en daarna was de competitie in Nederland alweer begonnen. Ik kan nogal eigenwijs zijn en gevoelens opkroppen. Maar dat hadden ze door. Toen zeiden ze iets waardoor ik wist dat ik het gewoon kon bespreken. Niet mijn keuze, maar ik kreeg verplicht meer rust haha. En het heeft geholpen.”
Moolhuijzen zit in het eindexamenjaar van de havo op het Sint-Joriscollege en woont op de Sportcampus. ,,Omdat we met een grote groep tegelijkertijd begonnen, was iedereen nieuw op school en ging die overstap vrij soepel. Natuurlijk had ik in het begin even heimwee. Maar je bent met iedereen bevriend, dus het is dan zo gezellig dat je dat ook snel vergeet.”