Vooruitstrevende leerlijn brengt wielertalenten tactisch vernuft bij

In oktober 2023 lanceerden CyclingClassNL, het Shimano Experience Center, SportInnovator en het TeamNL centrum van BrabantSport de leerlijn techniek & tactiek. In vier sessies verdeeld over acht maanden gingen wielertalenten tussen de 15 en 18 jaar aan de slag met het analyseren en nabootsen van koerssituaties. Dit met resultaat: “Ik merk dat ik in wedstrijden nu sneller de tactiek van andere ploegen kan lezen”, aldus wielertalent Joeri Schaper.

582 Martin Truijens (CCNL), Merel de Knegt (BrabantSport) en Danny Nelissen (Shimano Experience Center) bij de lancering van de leerlijn techniek en tactiek
563

Drie jaar geleden werd het talentenprogramma CyclingClassNL door de KNWU, Visma Lease a Bike en NOC*NSF opgericht. Aan het hoofd van dit talentenprogramma staat talentcoach Martin Truijens. Met een achtergrond als sportwetenschapper en coach in het topzwemmen weet Truijens wat ervoor nodig is om het hoogste podium te bereiken.  

Van wedstrijdbeeld naar koerssituatie  

Volgens manager van het TeamNL centrum van BrabantSport Merel de Knegt heeft BrabantSport met de leerlijn techniek & tactiek een plus op de samenwerking met CCNL gezet: “We zijn trots dat we het talentenprogramma steeds verder vakinhoudelijk ondersteunen. Dat deden we al met onze TeamNL experts op het gebied van voeding en strength & conditioning, maar nu hebben we er met de leerlijn een schepje bovenop gedaan.”  

Truijens deelt zijn ervaringen: “Een belangrijk onderdeel van de leerlijn was visualisatie in de vorm van beeldinformatie zoals het bekijken van videobeelden, foto’s en infographics. In de eerste sessie hebben we beelden van de Tour de France erbij gepakt om de tactiek te analyseren. In de tweede sessie zochten we het dichter bij huis en bekeken we een juniorenwedstrijd. En uiteindelijk, in sessie 3 en 4, hebben we het langzaam afgepeld tot het zelf opstellen van een tactisch plan en het bespreken van concrete oplossingen. Daarbij hebben we ook geprobeerd koerssituaties in de praktijk na te bootsen en oefenden de talenten op technische vaardigheden, zoals achter een auto rijden, het overpakken van en bidon en het opzetten van een waaier.”  

Wielertalent van CyclingClassNL en Europees Kampioen bij de mixed relay Joeri Schaper kan zich de aftrap van de leerlijn techniek en tactiek nog goed herinneren: “De eerste sessie was in het Shimano Experience Center met Danny Nelissen en Roxanne Knetemann (voormalig wielerpofs, red.). Zij hebben ons aan de hand van praktijkbeelden meegenomen in welke tactische keuzes je het best kunt maken. Zoveel invalshoeken hadden we nog niet eerder zo uitgebreid besproken en het diepgaand analyseren van beelden van koerssituaties was ook nieuw voor mij. De sessies hebben mij heel erg geholpen, omdat ik door alle nieuwe inzichten andere tactische keuzes ben gaan maken dan voorheen.”  

"Bij teambesprekingen van mijn wielerploeg Acrog-Tormans benoem ik nu punten die teamgenoten over het hoofd zien."
wielertalent Joeri Schaper (18)
530 Voormalig wielerprof en commercieel manager van het Shimano Experience Center Danny Nelissen analyseert een koerssituatie
529

Bewustzijn creëren  

Volgens Truijens heeft de leerlijn vooral een bepaalde mate van bewustzijn gecreëerd bij de jonge talenten: “Het analyseren van beelden is bij de absolute wielertop al sinds jaar en dag aan de orde. Bij jong talent echter nog vrijwel niet. Je kunt als talent wel veel kilometers maken en hard trainen maar uiteindelijk moeten zij hun kwaliteiten omzetten naar koerssituaties. En daar is onder meer tactiek belangrijk voor. Daarom hebben we deze leerlijn geïntroduceerd.” 

Die stelling kan Schaper beamen: “Ik merk dat ik in wedstrijden nu sneller de tactiek van andere ploegen kan lezen. Bij teambesprekingen van mijn wielerploeg Acrog-Tormans benoem ik nu punten die teamgenoten over het hoofd zien. De sessies hebben mij meer zelfvertrouwen en houvast gegeven om bepaalde tactische keuzes in een wedstrijd te maken”, aldus het 18-jarige talent.  

Meer weten over de leerlijn techniek en tactiek? Check onderstaande video over de lancering op 17 oktober 2023 in Valkenburg.