SwimFUN brengt plezier in zwemsporten naar de oppervlakte
Veel kinderen in Brabant behalen rond hun zesde verjaardag hun zwemdiploma’s. Vervolgens gaan zij veelal een sport of andere bezigheid kiezen. Vaak valt de keuze op voetbal, hockey of tennis en wordt er niet gedacht aan zwemporten zoals schoonspringen, wedstrijdzwemmen, waterpolo of synchroonzwemmen. Met als doel kinderen te laten zien hoe leuk zwemsporten zijn, de ledenaantallen van zwemsportverenigingen te stimuleren en de zwemvaardigheid van de jeugd op peil te houden speelt het BrabantSport Fonds samen met InnoSportLab de Tongelreep, de KNZB en Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) in op het thema ‘blijven zwemmen na de zwemles’. Het resultaat van deze gezamenlijke inspanningen is SwimFUN, een toegankelijk en veelzijdig zwemprogramma dat kinderen na de zwemles vasthoudt én enthousiasmeert voor zwemsporten en zwemmen in het algemeen. Sinds de start in 2023 namen 180 kinderen verdeeld over Eindhoven en Veldhoven deel aan SwimFUN.
Het plezier van SwimFUN
Met SwimFUN worden kinderen direct aansluitend aan de zwemles opgenomen in een kidsclub. In blokken van 4 á 5 weken worden twee verschillende aspecten van het zwemmen uitgelicht, zoals wedstrijdzwemmen, keerpunten en zwemtechniek.
Het belangrijkste doel van SwimFUN is dat de kinderen het plezier van sporten en bewegen in het water ervaren. Wat SwimFUN uniek maakt ten opzichte van soortgelijke initiatieven is dat de deelnemers kennismaken met een ruim aanbod aan activiteiten die een duidelijke link hebben met verschillende zwemsporten, zoals: wedstrijdzwemmen, synchroonzwemmen, schoonspringen, reddend zwemmen, waterpolo en survivalzwemmen. Op deze manier ontdekken kinderen spelenderwijs welke zwemsport bij hen past. Bovendien werkt de SwimFUN kidsclub nauw samen met lokale zwemsportverenigingen en -aanbieders, waardoor kinderen op een laagdrempelige manier kunnen doorstromen. En dit met succes, want tot dusver sloten al een aantal kinderen in de gemeente Eindhoven zich aan bij een zwemsportvereniging
Demian Kortekaas is de trainer en coördinator van het SwimFUN programma. Demian geeft al 15 jaar zwemles, beschikt over diploma's in survivalzwemmen en snorkelen en deed jaren zelf aan wedstijdzwemmen. Het geeft hem energie dat hij dankzij SwimFUN zijn passie kan overbrengen op de jeugd: “Door ieder blok te focussen op andere onderdelen uit het zwemmen en deze activiteiten in spelvorm te introduceren houden we het interessant voor de kinderen, ontdekken zij telkens nieuwe dingen en sluiten we goed aan bij hun belevingswereld.”
Sportparticipatie en zelfredzaamheid
Ondanks dat SwimFUN in de eerste plaats bedoeld is om zwemsporten in de schijnwerpers te zetten, bevordert het project ook de algehele sportparticipatie onder kinderen. Directeur van InnoSportlab De Tongelreep Roald van der Vliet geeft toelichting: “De deelnemers zijn niet verplicht om voor een zwemsport te kiezen. Met SwimFUN willen we ze in ieder geval kennis laten maken met de mogelijkheden. Als ze niet in het water verder willen gaan zijn er raakvlakken met andere sporten. Als de kinderen bijvoorbeeld met een bal spelen wel leuk vinden, maar waterpolo niet, kunnen we ze naar ander passend sportaanbod begeleiden.”
Naast dat blijven zwemmen na de zwemles niet alleen een belangrijk thema is ten behoeve van de sportparticipatie en aanwas voor verenigingen, draagt het ook bij aan de zwemvaardigheid en zelfredzaamheid van jonge kinderen. Roald: “Het is belangrijk dat kinderen na het behalen van hun zwemdiploma's regelmatig blijven zwemmen. Anders bestaat er een grote kans dat de zwemvaardigheden weer verleerd zijn, wat de veiligheid in gevaar brengt. Ook weten kinderen vaak niet goed wat er allemaal mogelijk is binnen het zwemmen. Door op een leuke manier kennis te maken met de verschillende onderdelen van het zwemmen, kunnen de kinderen zelf bepalen wat ze willen gaan doen en stimuleren wij kinderen om door te gaan met een passende zwemsport en/of zwemmen in het algemeen, zoals recreatief zwemmen.”
Wie als geen ander begrijpt hoe belangrijk en leuk zwemmen kan zijn, is Ranomi Kromowidjojo. De drievoudig olympisch kampioene die bij BrabantSport werkt als ervaringsdeskundige hoopt dat SwimFUN veel kinderen zal blijven inspireren: “Je kunt zwemles zien als autorijles; wanneer je klaar bent met lessen beheers je de basisvaardigheden, maar daarna doe je pas echt ervaring op en behoud je de vaardigheden. Vrijwel ieder kind heeft plezier in het water, of dat nu ringen opduiken, koprollen maken of met een balletje overgooien is. Ik denk dat SwimFUN dat plezier weer opnieuw aan de oppervlakte brengt, waardoor kinderen en ouders op een andere manier naar het zwemmen gaan kijken.”
Vervolgtraject en Kids Experience
Om zoveel mogelijk kinderen in Brabant te bereiken gaat SwimFUN een vervolgtraject in. Dit houdt in dat het project wordt uitgebreid naar andere gemeenten. Naast Eindhoven, waar het allemaal begon, is nu ook Veldhoven aangesloten en zal er spoedig een derde gemeente volgen. Volgens directeur Maatschappelijk Marieke Maas past deze uitbreiding perfect bij de visie van het BrabantSport Fonds: “We willen dat al onze projecten een grootschalige en duurzame impact teweegbrengen. Dankzij de verdere uitrol in meerdere gemeenten heeft SwimFUN impact in de hele regio, daarnaast heeft het een lange looptijd en gebruiken we de Eindhoven Qualification Meet (EQM) 2024 als podium om het project meer aandacht te geven.”
Op de laatste dag van het zwemevent EQM wordt voor de deelnemers van SwimFUN en andere belangstellenden namelijk de Kids Experience georganiseerd. Met clinics, een lunch, een Fanzone, mooie tribuneplekken voor de finales en een persconferentie met een bekende zwemmer kunnen de kinderen zich opmaken voor een onvergetelijke dag.