Sporters met verstandelijke beperking vertolken glansrol in documentaire Meedoen is Goud

Omroep Brabant zendt vanaf woensdag 1 mei een nieuwe serie uit over de Special Olympics Nationale Spelen 2024, die in Breda en Tilburg worden gehouden dit jaar. In ‘Meedoen is Goud’ volgt presentator Leon van der Zanden een aantal ambassadeurs, die een belangrijke rol hebben in de organisatie van het evenement. Anne-Marie van Oosteren en Jan Peels maken de serie en hopen de kijkers een belangrijke boodschap mee te geven. “Voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking betekent sport meer dan het wekelijkse uurtje trainen: sport heeft een belangrijke sociale functie, het maakt iedereen gelijk”, vertelt Anne-Marie.

De Special Olympics Nationale Spelen (SONS) zijn het grootste multi-sportevenement voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking in Nederland. Tijdens deze editie komen er bijna 3000 sporters richting Brabant. “Een toernooi als de Special Olympics versterkt het gevoel van gelijkheid: een heel weekend lang doet de beperking er niet toe. Sterker nog: het ’speciaal’ zijn, wat in het dagelijks leven soms als een beperking wordt ervaren, wordt hier gevierd”, aldus Jan.

Met de serie, die het tweetal maakt in samenwerking met de SONS, Omroep Brabant en Uniek Sporten Brabant, hopen ze ook aan de kijkers dat gevoel over te brengen. “We willen de verhalen vertellen van de ambassadeurs van de Special Olympics. Mensen met een (licht)verstandelijke beperking die hun leven zo ‘normaal’ mogelijk proberen te leiden, soms met begeleiding.” Naast de sportactiviteiten en de voorbereidingen op de SONS, wordt dus ook het persoonlijke leven in de serie belicht.

Ambassadeurschap

Het ambassadeurschap is zeker niet alleen een ceremoniële taak, weet Anne-Marie inmiddels na een paar maanden draaien. “Op allerlei momenten zijn er ambassadeurs nodig: bij het ondertekenen van contracten met partners van de SONS, om voorlichting te geven op scholen, om proef te slapen bij de Beekse Bergen (het toekomstig Olympisch dorp) of om penalty’s te nemen in de rust bij wedstrijden van Willem II en NAC”, vertelt ze. “De ambassadeurs reageren allemaal met veel enthousiasme op de vele verzoeken, verzetten zonder morren hun werk en – als ze zelf niet rijden – vinden ze elke keer een begeleider/ouder bereid om met hen mee te gaan.”

Door de serie hopen Anne-Marie en Jan dat de kijkers met een andere blik naar mensen met een beperking gaan kijken. Anne-Marie: “Je zit de schoonheid en de kracht van het anders zijn.” Naast het kijken van de serie roept ze ook iedereen op om een bezoek te brengen aan het evenement op 14, 15 en 16 juni in Breda en Tilburg. “Toeschouwers worden gegarandeerd geraakt door de puurheid en het aanstekelijke enthousiasme van deze sporters.”

Hobbels en enthousiasme

Anne-Marie en Jan maakten eerder voor Omroep Brabant de serie ‘Goalgetters’ over het oudste G-voetbalteam van Brabant. Jan: “Bij het maken van ‘Meedoen is goud’ hebben we kennisgemaakt met nog meer verschillende sporten. We ontmoetten hetzelfde enthousiasme maar ook de hobbels die sommige sporters moeten nemen om te kunnen sporten.”

De serie ‘Meedoen is Goud’ is vanaf woensdag 1 mei iedere woensdag te zien om 17:00 uur op Omroep Brabant. De afleveringen worden ieder uur herhaald en zijn ook terug te zien op Brabant+.