Special Olympics Nationale Spelen zetten heel Brabant in beweging
20 sporten, 3000 sporters en begeleiders, 1500 vrijwilligers. De Special Olympics Nationale Spelen zijn het grootste multi-sportevenement voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking in Nederland. Iedere twee jaar worden de Special Olympics Nationale Spelen roulerend door Nederland georganiseerd. Dit jaar vond het event in het weekend van 14, 15 en 16 juni plaats in Breda en Tilburg. Maar de Special Olympics Nationale Spelen gaan verder dan een sportief feest van drie dagen. Dankzij een side-event programma in zes Brabantse gemeenten, gesteund door het BrabantSport Fonds, komen sportievelingen vóór, tijdens en na de Special Olympics in beweging.
Urban sports, wandelen en bocce. Dat zijn de drie verschillende sporten die het side-event programma aanbiedt om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken. Waar urban sports namelijk vooral nieuw en hip is, zijn wandelen en bocce (een soort jeu de boules) juist erg laagdrempelig. Het animo is dan ook groot. Elke week melden mensen met een verstandelijke beperking verdeeld over zes gemeenten zich aan voor de aangeboden sportactiviteiten. Het totaal aantal deelnemers dat in aanloop naar de Special Olympics deelnam aan side-events in de vorm van dertien wekelijkse sportclinics, -trainingen en -activiteiten liep uiteindelijk op naar 995. Hierbij zetten in totaal 35 (beweeg)coaches zich in om alle side-events in goede banen te leiden.
Lisan Pronk, die actief is als coördinator van dit side-event programma, ziet dat er veel enthousiasme is: “Bij het bocce in Breda is er nu een vast clubje ontstaan van acht deelnemers. De vriendschap en het plezier straalt ervan af! Het side-event programma en de Special Olympics brengen het grootschalig enthousiasme voor sporten en bewegen onder mensen met een verstandelijke beperking in beeld. Dat is voor sportverenigingen vervolgens dé trigger om te zorgen voor structureel aanbod.”
Een nalatenschap
Fleur van de Laar, Directeur van de Special Olympics Nationale Spelen, ziet dat het side-event programma zowel een voortraject als een nalatenschap creëert. “De Special Olympics gaan verder dan een sportief feest van drie dagen, het is een vliegwiel dat moet zorgen voor extra sportaanbod, inclusie en talentontwikkeling op de lange termijn. Wij draaien het side-event programma vóór en tijdens het evenement en sturen op voortzetting daarvan door de sportaanbieders na onze Spelen, zodat de doelgroep ieder moment in beweging kan komen. Naast de sportieve component vind ik het mooi om te zien dat de Special Olympics onder doelgroep zorgt voor zelfvertrouwen, weerbaarheid en sociale contacten. Dankzij het BrabantSport Fonds is er een grootschalig side-event programma in beweging gezet waar professionals zoals Lisan maar ook vele vrijwilligers mee bezig zijn. Zonder deze steun hadden we zowel de doelgroep als Brabantse sportaanbieders niet in deze mate kunnen bereiken en verbinden.”
Deelnemers aan het woord
Een treffend voorbeeld van wat het side-event programma teweeg kan brengen is het eerdergenoemde bocceclubje in Breda. Voor deelnemers Sandra, Jenny en Noud is het bocce een onmisbaar onderdeel van hun week geworden. Voor alle drie is sporten en bewegen niet altijd vanzelfsprekend. Zo heeft Sandra een meervoudige beperking, liep Jenny hersenletsel op na een beroerte en heeft Noud en verstandelijke beperking. We spraken de drie sporters in aanloop naar de Special Olympics. Het trio blikte vooruit op het event en ging in op wat sporten voor hen zo belangrijk maakt.
Sandra: “Ik speel nu al sinds een paar weken bocce en ik vind het ontzettend leuk. Ik hou er niet van om thuis te zitten en dankzij deze lessen blijf ik lekker bezig. De sociale contacten en het plezier dat het brengt om samen te sporten helpt tegen de eenzaamheid.” Jenny sluit zich aan bij de woorden van haar sportvriendin: “Het is heel belangrijk dat dit mogelijk wordt gemaakt voor mensen met een beperking. Sport is mijn leven en daar hoort ook het proberen van nieuwe sporten bij.” Met de Special Olympics in juni had de bocceclub een mooie stip op de horizon. Ze deden allemaal mee aan het evenement en dat zorgde voor extra motivatie. Noud kon op een gegeven moment niet meer wachten: “Ik vind het heel leuk dat er zo’n groot evenement naar Breda en Tilburg komt. Samen sporten en plezier maken is belangrijk voor mij en nu gaan we dat met heel veel sporters doen. Dat we nu ook trainen voor de Special Olympics Nationale Spelen maakt het extra leuk!” Liet hij voorafgaand aan het weekend van 15 en 16 juni weten.
Gelukkig komt er na 16 juni geen einde aan het sportief plezier. Ook na de Special Olympics gaat het bocce in Breda gewoon door. Dit tot grote vreugde van Sandra, Jenny, Noud en de andere deelnemers. Zo maken we samen #brabantsterkerdoorsport. Niet alleen vandaag, maar ook morgen en overmorgen.