Marlène van Gansewinkel is ready voor jacht op nog méér eremetaal

Ze is in Parijs begonnen aan haar derde Paralympische Spelen. Marlène van Gansewinkel, al geruime tijd ambassadeur van BrabantSport, geniet met volle teugen. En warempel: de geboren Tilburgse heeft al meteen een zilveren medaille bij het verspringen in de klasse T64 te pakken.

Lekker op haar gemakje, daar houdt Van Gansewinkel (29) wel van. Om half zeven zaterdagochtend, op de ‘Dag des Oordeels’, liep haar wekker al af. "Ik hou er absoluut niet van om te stressen. Ik vind het altijd fijn om me in alle rust mentaal op een wedstrijd voor te bereiden. Tranquilo, hè! Op het moment dat we met ons ploegje naar het stadion vertrokken, was ik er helemaal klaar voor”, deed Van Gansewinkel kort na haar fraaie prestatie met een brede glimlach uit de doeken.

Kolkende ambiance

Eenmaal aangekomen in het kolossale Stade de France, waar de atletiekonderdelen staan geprogrammeerd, schoot haar hartslag automatisch omhoog vanwege de opwinding. "Het is uiteraard niet voor het eerst dat ik als topsporter in zo’n kolkende ambiance terecht ben gekomen. Maar het gekke is: het went eigenlijk nooit. Gelijk bij binnenkomst was het genieten geblazen. Enkele weken geleden tijdens de Olympische Spelen was ik hier trouwens ook al als toeschouwer, met als voornaamste doel om in voorbereidende zin de vibe alvast te ervaren.”

"Ik reken in principe nooit op een medaille"
Marlène van Gansewinkel
Web Marlene V Gansewinkel
Web Marlene V Gansewinkel 6788
Web Marlene V Gansewinkel 6735
Web Marlene V Gansewinkel 3
Web Marlene V Gansewinkel 6762
Web Marlene V Gansewinkel 6784

Wonderbaarlijke vlucht

Kort nadat de oorspronkelijk uit Roosendaal afkomstige Kiki Hendriks het spits had afgebeten, mocht Van Gansewinkel haar eerste poging in een reeks van zes wagen. Maar niet voordat ze eerst het vuurtje had opgepookt door het publiek met een serie enthousiaste zwaaibewegingen te ‘bespelen’. Een ritueel dat karakteristiek is voor de rasatleet. De sprong in de vorm van een wonderbaarlijke vlucht kwam pas bij 5.87 meter tot stilstand, een persoonlijk record. "Een droomstart. Liefst vijf centimeter verder dan mijn oude PR. Dat ik dat bewuste record nu bij mijn laatste poging heb geëvenaard, zegt iets over de vorm waarin ik verkeer. Daar heb ik vanzelfsprekend keihard voor getraind, veelal samen met Kiki en Fleur (Jong, red).” De geboren Purmerendse prolongeerde overigens haar titel met een reuzesprong van 6.53 meter.

In Tokio behaalde Van Gansewinkel brons bij het verspringen. "Ik reken in principe nooit op een medaille, dan kan het altijd meevallen, haha. De concurrentie is namelijk moordend”, aldus Van Gansewinkel.

Flinke wandeling

Ze komt nog op zowel de 100 (donderdag/vrijdag) als 200 meter (dinsdag) in actie, twee onderdelen waarbij ze haar Paralympische titel verdedigt. "Of ik nog behoefte heb om de puntjes op de i te zetten? Nee hoor, ik train niet meer. Ik ben al klaar voor strijd! Qua lichaamsbeweging blijft het de komende dagen bij een flinke wandeling door het immense Dorp.”