BrabantSport geeft boost aan de ASML Marathon Eindhoven

Sinds jaar en dag ondersteunt BrabantSport de ASML Marathon Eindhoven. En dat is met een goede reden: we zien topsportevenementen namelijk niet alleen als een sportieve strijd om het eremetaal, maar ook als een platform om economische, maatschappelijke en sportieve impact te maken. Dat is dan ook precies wat we tijdens deze (0)40ste jubileumeditie op 12 en 13 oktober hebben gedaan.

Een marathon voor iedereen 

Ons doel is om zoveel mogelijk Brabanders, van jong tot oud en met of zonder beperking, in beweging te brengen. Dit doen wij met de kracht van topsport. Daarom waren topjudoka Roy Meyer en onze mascotte Willy Wasbord op zaterdag 12 oktober aanwezig bij de ASML Your Marathon Challenge, Jumbo Mini Marathon en de City Run om de deelnemers nét dat beetje extra energie en motivatie te geven. Het duo sloot aan bij warming-ups voorafgaand aan de runs en gaf het startschot aan de City Run. 

001
003
004
006
008

We zijn erg trots dat voormalig Fonds-project de Your Marathon Challenge is geadopteerd door ASML. Dit marathononderdeel, speciaal voor mensen met een aandoening of beperking, laat iedere Brabander dromen van het lopen van een marathon. 

Ook in aanloop naar de marathon creëerden we maatschappelijke meerwaarde. Zo ondersteunde BrabantSport in aanloop naar het marathonweekend een hardloopprogramma met clinics voor basisschoolleerlingen uit de regio Eindhoven. Daarnaast investeert BrabantSport vanuit het BrabantSport Fonds in het project Challenge040. Dit project, ontwikkeld door More2Win in samenwerking met Eindhoven Sport en andere lokale partners, heeft de ASML Marathon Eindhoven aangegrepen als inspiratiebron om Eindhovenaren in beweging te brengen en de saamhorigheid in buurten te versterken.

En dit met resultaat! Zo heeft Paulette Kretéde Challenge040 aangegrepen om nog meer mensen te enthousiasmeren om aan te haken bij haar wandelgroep. Paulette liep samen met haar wandelvrienden de Urban Walk op zaterdag 12 oktober. Ambassadeur van Challenge040 Maron Janssen kwam ook in actie op 12 oktober. In aanloop naar de marathon kleurde hij in Strava alle straten rood. Met zijn aanstekelijke enthousiasme heeft Maron gaandeweg steeds meer buurtbewoners gemotiveerd om met hem mee te doen. Tot slot organiseerde deelnemer Menno voor zijn wijk de Woenselse Watermolen een mooie wijkactiviteit op zondag 13 oktober. Dit met als doelstelling om de sociale cohesie in de wijk te bevorderen. 

010
009
Wist je dat...
Het totale finishgebied van de marathon dit jaar van groene stroom werd voorzien?

Batterij van de toekomst geeft groene energie 

Ook op het gebied van duurzaamheid timmeren BrabantSport en ASML Marathon Eindhoven samen aan de weg. Als onderdeel van het pilotproject 'duurzame energievoorziening Brabantse sportevenementen’, dat op 12 juni tijdens Libéma Open werd gestart, gaf een megabatterij, gemaakt uit gerecyclede fietsaccu’s, groene stroom aan het totale finishgebied van de marathon. Dit vormde slechts het begin van de groene koers die de ASML Marathon Eindhoven samen met Libéma Open en GP Adrie van der Poel onder leiding van BrabantSport, provincie Noord-Brabant en More2Win heeft ingezet. Deze 'groenste batterij van Nederland' is ontworpen door Refurb Battery en bevat maar liefst 46.000 batterijcellen. Door deze megabatterij te bouwen uit gebruikte fietsaccu’s is er alleen al tijdens het productieproces 68 ton aan CO2 bespaard! Dit staat gelijk aan de CO2 uitstoot van 45 Nederlandse huishouders in één jaar. 

Meer dan een tweedaags evenement 

De ASML Marathon Eindhoven is dus meer dan een tweedaags hardloopevenement. 30.000 lopers van over de hele wereld kwamen ook deze editie weer in beweging en dat maakte ook dit jaar de nodige impact op Eindhoven en omstreken. Naast de sociale cohesie die de marathon teweegbrengt, geeft het evenement namelijk ook een boost aan de Brabantse leisure. Alle schijnwerpers stonden dit weekend op de lichtstad, wat maakt dat Eindhoven en daarmee onze provincie wederom op de kaart is gezet. Op vele fronten een boost dus voor onze regio. Trots dat we dit samen met de ASML Marathon Eindhoven en al haar partner teweeg konden brengen. 

Zo maken we samen Brabant sterker door sport. 

20231007 151319 URBANWALKEINDHOVEN RB 113