Even voorstellen… Q&A met Eric Matijsen, ambassadeur BrabantSport regio West-Brabant

Voor Bredanaar en commercieel manager van NAC Breda Eric Matijsen (39) zijn het mooie tijden. De Parel van het Zuiden keerde na een knotsgekke reeks play-offwedstrijden terug in de Eredivisie. Vanuit zijn ambassadeursrol vertelt Eric het verhaal van BrabantSport aan het West-Brabantse bedrijfsleven: “Ik zet de deur wagenwijd open voor BrabantSport.”

Kun je iets meer over jezelf vertellen?

“Ik ben een geboren en getogen Bredanaar met een passie voor sport. Ik golf graag, voetbal in een vriendenteam (voor de sociale contacten), ga elke winter op skivakantie en ben sinds kort begonnen met padellen (ik kon niet achterblijven). Ook in mijn loopbaan komt sport telkens om de hoek kijken. Zo studeerde ik sporteconomie en was ik werkzaam bij verschillende bedrijven in de sportbranche, zoals Euretco. Maar ik droomde altijd van een baan in de voetballerij. Ik ging in 2008 aan de slag bij RBC Roosendaal, vertegenwoordigde tussen 2011 en 2013 retailkanalen voor Heineken om uiteindelijk in 2013 terecht te komen bij ‘mijn club’ NAC Breda. In mijn carrière heb ik tot dusver een groot netwerk opgebouwd in de regio West-Brabant en die deur zet ik nu wagenwijd open voor BrabantSport.” 

Waarom ben je ambassadeur van BrabantSport geworden?

“Toen Michel (directeur-bestuurder BrabantSport, red.) mij twee jaar geleden benaderde sprak zijn verhaal over BrabantSport mij meteen aan. Ik werd door drie dingen die hij zei getriggerd: één BrabantSport biedt een unieke mogelijkheid een breed scala aan topsportevenementen te bezoeken. Vanuit mijn rol als commercieel directeur vond ik het interessant om te zien hoe de hospitality bij andere sporten is geregeld. Ten tweede was ik erg te spreken over de maatschappelijke koers die BrabantSport had ingezet en de unieke koppeling die jullie leggen tussen een maatschappelijk project en topsportevenement. Tot slot merkte ik dat veel bedrijven in West-Brabant nog niet bekend waren met BrabantSport. Dus daarin lag een mooie uitdaging voor mij. Ik dacht: als ik mijn netwerk in West-Brabant kan inzetten om het verhaal van BrabantSport te vertellen, dan doe ik dat graag!” 

“Als je dan ziet hoeveel zo’n toernooi teweegbrengt bij eenzame ouderen…”

Wat is in jouw ogen de kracht van sport?

“Sport verbindt mensen. Zo ook in het voetbal; of je nu rijk of arm bent, je bent allemaal fan van dezelfde club. En als die club wint spring je elkaar in de armen ongeacht wie je bent of wat je achtergrond is. Sport is bovendien ook een manier om alledaagse problemen even te vergeten en het is een uitlaatklep die op een positieve manier iets teweeg kan brengen. Dat zie je ook terug in de maatschappelijke projecten die BrabantSport omarmt; zo was ik twee jaar geleden bij het EK petanque in Den Bosch, voor mij een alledaagse sport, maar als je dan ziet hoeveel zo’n toernooi teweegbrengt bij eenzame ouderen… zij hebben een onvergetelijke dag.” 

Wat hoop je als ambassadeur te bereiken? 

“De naamsbekendheid van BrabantSport in de regio West-Brabant vergroten, zodat nog meer mensen aan mij vragen: ‘goh Eric, wat is BrabantSport nu precies?’ Daar zal ik gas voor blijven geven. En in dat verlengde wil ik graag nog meer mooie prospectevents in Breda en omstreken organiseren, zodat ik nog meer bedrijven langdurig aan BrabantSport kan verbinden.” 

EK2 A4823 © Fotografie Margret Tielemans