Een één-tweetje met onze directie
Een gesprek met de directie van BrabantSport kan natuurlijk niet starten als er niet direct gekeken wordt naar de rol van sport in hun eigen leven. Voor de Eindhovense Nienke Nijenhuis (43) is dat snel helder. “Tot 2007 beoefende ik topsport als professioneel golfster spelende op de Ladies European Tour. Daarna heb ik mijn ervaringen in de sport meegenomen in mijn werk binnen de Brabantse sport. Vanaf 2018 zit ik bij BrabantSport en vanaf juni jongstleden bekleed ik de functie van directeur Topsport & Innovatie en vorm ik samen met Michel de directie van BrabantSport.” Michel Reinders (48) uit ’s-Hertogenbosch heeft voorafgaand aan een rol binnen de sportwereld hele andere zaken opgepakt. “Dat kun je wel zeggen. Ik was onder meer betrokken bij werkzaamheden rond de Joint Strike Fighter en de invoering van de OV-chipcard. Vanaf 2011 zit ik in de sport en vanaf de oprichting in 2017 bij BrabantSport. Mijn racefiets staat nu even aan de kant, maar ik heb onlangs voor mijn eigen sportieve activiteiten een gravelbike aangeschaft.”
Brabant voorop
Op de vraag waarom BrabantSport is opgezet komt van beiden direct een reeks aan steekhoudende antwoorden. Michel trapt af: “Om te beginnen even over de naam, we hebben bewust in de naam Brabant voorop gezet. We maken onze provincie sterker door sport. Dit op alle fronten. Sport als onderdeel van een fijn woon/leefklimaat, maar ook de economische impact van sport(evenementen) in Brabant. In het DNA van onze provincie zit ook het innoveren. Naast de bekende positieve effecten van sport zoals trots en gezondheid wordt ook veel gewerkt aan innovatieve oplossingen voor de sportwereld en de maatschappij er omheen.” Nienke vult aan met het belang van BrabantSport voor talentontwikkeling. “We geven Brabantse talenten die kans die nodig is om via regionale trainingscentra mogelijk door te kunnen groeien naar fulltime programma’s binnen TeamNL. Heel belangrijk is hier de aandacht voor de koppeling tussen (top)sport en onderwijs (duale carriere). Wij faciliteren de sporter (en de ouders) om de juiste en meest passende keuzes te maken. Daarnaast huisvesten we onze jonge talenten op onze Sportcampus op landgoed Eikenburg in Eindhoven waar ze dichtbij hun school en trainingsfaciliteiten wonen."
Zwemles van de toekomst
Michel neemt het over en haalt het onderwerp innovatie er opnieuw bij. “Binnen onze grootste sporttak, de zwemsport, zijn we niet alleen bezig met het versterken van de techniek van Ranomi Kromowidjojo. We denken ook na over de ‘zwemles van de toekomst’. Van de 180.000 kinderen die hun zwemdiploma halen stromen er maar 5000 door naar een zwemvereniging. Door een andere aanpak hebben kinderen meer plezier in de zwemles en kan tegelijk
deze vijver groter worden. Dat levert meer talenten op en op den duur wellicht ook meer topzwemmers.” Op dit moment zijn er door corona helemaal geen zwemlessen en dat brengt het gesprek op de effecten van de pandemie. “Zelf weten we wel dat we meer moeten gaan bewegen”, meldt Nienke. “We zitten veel te lang achter die PC. Nee, golfen doe ik niet als onderdeel van mijn werk-privé balans. Ik ga liever een stukje hardlopen of met mijn twee kinderen gewoon lekker naar buiten.” Michel voegt daar aan toe dat je ook als leidinggevende oog moet hebben voor anderen en een goede balans moet zoeken tussen werk en privé. “Zorg voor de nodige ontspanning, bijvoorbeeld tijdens de voorjaarsvakantie. Neem gewoon echt vrij.”
Toekomst
Beiden zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. De stip op de horizon wordt vooral gevormd door op stapel staande grote sportevenementen. “Zeker is het nog niet, maar de Vuelta zou volgend jaar best wel eens wél door Brabant kunnen trekken. We hebben dit jaar geleerd hoe om te gaan met aanpassingen.
Respect ook voor onze aanvoerders van ambitie, bedrijven die samen met ons investeren om Brabant sterker te maken door sport, en ons ondanks alles toch blijven steunen. ” Nienke sluit het gesprek af met de opmerking dat door corona er mooie cross-overs zijn ontstaan tussen de sportwereld en de ‘gewone’ wereld. “Presteren onder grote druk is echt iets uit de topsport. Dit jaar hebben we onze expertise hoe hier mee om te gaan kunnen koppelen aan mensen die op de IC werken.” Dat zijn geweldige dingen die zonder corona wellicht niet nu naar voren zouden zijn gekomen. Dat toont het belang en de kracht van sport. Zo laten we zien dat we Brabant echt sterker maken door sport. “En daar zijn we enorm trots op”, aldus de directie van BrabantSport.