De Spelen ontvlammen in Tilburg 

Na twee succesvolle edities in Eindhoven streek maatschappelijk sportevenement ‘De Spelen’ op 26 september neer in Tilburg. Ruim 250 kinderen maakten kennis met 10 verschillende sporten op de velden van Hockeyclub Tilburg, zoals voetbal, sumoworstelen en atletiek. “Een dag als vandaag kan doorslaggevend zijn voor kinderen om zich aan te melden bij een vereniging”, aldus Olympisch zwemster en basisschooljuf Sam van Nunen.

Traditiegetrouw mocht het ontsteken van de ‘olympische vlam’ bij de openingsceremonie natuurlijk niet ontbreken. Als extra motivatie en inspiratie waren topsporters Sam van Nunen (zwemmen) en Ephrahim Jerry (handbal) aanwezig. En dat met een goede reden: “Ik weet hoe het is om uit een milieu te komen waar sporten en bewegen niet altijd vanzelfsprekend is. De Spelen geeft ieder kind een eerlijke kans en daar maak ik mij graag hard voor”, aldus Ephrahim. 

Drempels wegnemen  

Dankzij gemeentelijke subsidies, instanties en stichtingen zoals het Jeugdfonds Sport & Cultuur wordt de financiële drempel voor kinderen om in beweging te komen steeds vaker weggenomen. Toch ziet Maarten van Asten, wethouder van o.a. sport in Tilburg, dat er nog steeds een wereld te winnen is: “In Tilburg vinden we het belangrijk dat iedereen kan sporten, jong en oud. Belemmeringen willen we dan ook zoveel mogelijk uit de weg helpen. Als gemeente werken we hieraan met verschillende partners, zoals BrabantSport. De Spelen zijn een mooi initiatief om kinderen op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met sport. En hopelijk krijgen ze hierdoor de smaak te pakken en sluiten ze zich aan bij een vereniging!” 

“Het is leuk om hier een beetje te experimenteren met nieuwe sporten.”
deelnemer Paul (9)
RSP 4138 3
RSP 4624 2
RSP 4735 2

Kinderlijk plezier  

Dat vuurtje aanwakkeren is zowel letterlijk als figuurlijk geslaagd. De 5-jarige Benthe, die bij de openingsceremonie de vlam mocht ontsteken, is enthousiast: “Ik vind het keileuk!” zegt ze met een grote glimlach terwijl ze in een sumopak wordt gehesen. Ook de 9-jarige Paul heeft het naar zijn zin: “Ik doe aan voetbal, judo en jiu jitsu, maar ik had nog nooit sumoworstelen en het parachutespel gedaan. Het is leuk om hier een beetje te experimenteren met nieuwe sporten”, aldus de jonge sportfanaat.  

Topsport als inspiratiebron  

Ook sportgedeputeerde Bas Maes hoopt, ook nu de Olympische en Paralympisch Spelen voorbij zijn, het sportieve vuur brandend te houden in Brabant. “Dat olympiër Sam van Nunen en tophandballer Ephrahim Jerry hier vandaag zijn inspireert de kinderen om zelf ook in beweging te komen. Dan moeten wij er vervolgens als provincie voor zorgen dat dit ook daadwerkelijk kan door potentiële drempels voor deze kinderen zoveel mogelijk weg te nemen. Een evenement als ‘De Spelen’ helpt daarbij.”  

“Ik denk dat ik als topsporter een rolmodel en inspiratiebron kan zijn.”
Topzwemster Sam van Nunen
RSP 4097 3 Topsporters Sam van Nunen en Ephrahim Jerry zetten zich in voor De Spelen

Rolmodel en inspiratiebron  

Lekker in de weer zijn met kinderen is aan Sam van Nunen wel besteed. Naast olympisch zwemster is de Veghelse ook basisschooldocent in opleiding. “Als ik om me heen kijk, zie ik overal kinderen die lekker met elkaar aan het bewegen zijn. Een dag als vandaag kan doorslaggevend zijn voor kinderen om zich aan te melden bij een vereniging. Ik denk dat ik hierin als topsporter een rolmodel en inspiratiebron kan zijn. Daarom ben ik hier vandaag.”  

Onze impact 

De Brabantse edities van De Spelen worden mede mogelijk gemaakt door onze Fondspartners: provincie Noord-Brabant, NOC*NSF, SIMAC, ZLM, Libéma, De Mandemakers Groep, Arriva, Goodhabitz en Univé. Naast dat we met ons BrabantSport Fonds mogelijk maken dat De Spelen kunnen plaatsvinden in meerdere Brabantse steden zijn ook onze Aanvoerders van Ambitie (businessclubleden en partners uit het bedrijfsleven) gezamenlijk partner van De Spelen. Tijdens de editie in Tilburg hebben Arriva, provincie Noord-Brabant, Univé, Vlechtwerk, De Talentenleider, BBC Bouwmanagement en ABN-AMRO zich ingezet met een groep vrijwilligers. 

Zo maken we samen #brabantsterkerdoorsport 

RSP 7678 LR Arriva
RSP 7436 Provincie Noord-Brabant
RSP 7671 2 Univé
RSP 4161 3 Vlechtwerk
RSP 4246 2 De Talentenleider
RSP 7480 BBC Bouwmanagement
RSP 7471 ABN-AMRO