Chantal ziet Sportdroom uitkomen met voltooien X-triatlon: “Van mijn angst een uitdaging gemaakt.”

Uniek Sporten Brabant laat in samenwerking met Stichting Sportservice Noord-Brabant en het BrabantSport Fonds honderden sportdromen van Brabanders met een beperking of chronische aandoening in vervulling gaan. De eerste actieperiode (1 tot en met 21 april 2024) leverde al tal van mooie inzendingen en verhalen op. Nu is er tussen 1 tot en met 31 oktober wederom een mogelijkheid om nieuwe dromen in te sturen.

Een mooi voorbeeld van een sportdroom, die mede dankzij het Fonds is uitgekomen, is die van de 54-jarige Chantal van Dijk. Begin september voltooide ze haar eerste X-triatlon (triatlon voor mensen met een beperking, red.). “Ik heb eigenlijk watervrees, maar dat was voor mij een extra motivatie om de uitdaging aan te gaan", vertelt Chantal. Het zonnetje schijnt heerlijk in het Brabantse Esbeek als we Chantal voor het eerst spreken bij haar training. Toch hangt er ook een licht gespannen sfeer bij Zorgatelier Buiten Beek. En dat komt omdat Chantal straks voor het eerst in open water gaat zwemmen. “Dat zorgt wel voor wat kriebels”, geeft ze toe. “Hiervoor heb ik wel gezwommen, maar dat was in een zwembad. Dat is toch wat anders dan een lekker verwarmd bad of zo in de natuur.”

Alles eruit halen 

Chantal heeft door zuurstofgebrek bij haar geboorte Cerebrale Parese opgelopen. Vroeger was sport niet vanzelfsprekend. “Eigenlijk waren er vroeger geen sporthulpmiddelen, dus er was weinig mogelijk. Pas sinds ik mijn eerste aankoppel-handbike heb ben ik begonnen met sporten. Toen was ik 24. Ik nam deel aan de rolstoelvierdaagse.” Vanaf dat moment is sporten een steeds belangrijkere rol gaan spelen in haar leven. “Ik ging ook andere sporten uitproberen zoals framerunnen en zwemmen. Er gingen steeds meer deurtjes open.”

Het sporten brengt Chantal zowel fysiek als mentaal veel voordelen. “Allereerst voel ik mij veel fitter en merk ik dat het goed is voor mijn lijf. Mijn beperking brengt al genoeg uitdagingen met zich mee, dus ik probeer er alles uit te halen wat erin zit.” Ook het mentale aspect speelt daarin mee: “Ik zit voor mijn werk de hele dag achter een laptop. Dus het is ook écht een moment van ontspannen en mijn hoofd leegmaken.”

"Dat ik nu door het project Sportdromen ook deze uitdaging aan kan gaan is weer een fantastische toevoeging om meer te bewegen.”
Whats App Image 2024 09 18 at 14 00 57 2

Van angst naar uitdaging

Wie naar het palmares van Chantal kijkt, ziet direct dat ze niet vies is van een sportieve uitdaging. Eerder deed ze al mee aan de Handbike Battle, waarbij sporters een twintig kilometer lange berg in Oostenrijk beklimmen en voltooide ze de marathon van Berlijn. “Mezelf uitdagen helpt mij om doelen te stellen en geeft mij motivatie om door te gaan. Dan denk ik niet: ik kan ook iets anders gaan doen in plaats van trainen. Dat ik nu door het project Sportdromen ook deze uitdaging aan kan gaan is weer een fantastische toevoeging om meer te bewegen.”

En nu is de volgende uitdaging: de x-triatlon die Omni Sportief organiseert. “Ik heb een handbike die ik heel graag gebruik, doe aan framerunnen wat heel goed is voor mijn beenfunctie en ben vaak op het water te vinden”, legt Chantal uit. Ze vervolgt: “Maar toch heb ik eigenlijk een beetje watervrees. Door mee te doen aan de triatlon probeer ik daarvan af te komen. Zo maak ik van een angst een uitdaging."

Het project Sportdromen heeft mij in contact gebracht met de Uniek Sporten Brabant beweegcoach Laura. Dankzij haar hulp werd het mogelijk om voor het evenement al te oefenen in het open water. Een kans die ik anders niet had gekregen. Hopelijk neemt het een stuk angst weg voor het evenement zelf en motiveert het om door te gaan met zwemmen.”

"Mijn volgende sportdroom is dat er meer vrijwilligers zich aanmelden die sporters met een beperking of chronische aandoening kunnen ondersteunen."
Whats App Image 2024 09 18 at 14 00 57 3

Droom komt uit

En op 7 september was het dan eindelijk tijd voor de x-triatlon. “Het was geweldig weer: een lekker najaarszonnetje en geen wind. De perfecte omstandigheden”, vertelt Chantal enthousiast. “Ik mocht als tweede starten en het zwemmen ging echt heel goed. Door de mogelijkheid die ik had gekregen om eerst te oefenen, was ik ook minder gespannen.” Als ze uit het water komt, verlopen ook het fietsen met haar handbike en het lopen met de framerunner vlekkeloos. “Ik heb er echt onwijs van genoten. De sfeer was ontzettend goed en alles bij elkaar was het een geweldige dag.”

Toch wil Chantal de noodzaak van vrijwilligers ook na haar prestatie nog een keer benadrukken. Daarbij wil ze graag haar steun en toeverlaat Phira in het zonnetje zetten: “Omdat Phira een sabbatical had, kon zij mij bijna altijd begeleiden. Daar blijf ik haar heel dankbaar voor. Ze is echt een lot uit de loterij!” 

Chantal vervolgt: “Er zijn tal van mensen die thuiszitten omdat ze niet de juiste hulp kunnen krijgen. Mijn volgende sportdroom is daarom dat er meer vrijwilligers zich aanmelden die sporters met een beperking of chronische aandoening kunnen ondersteunen."

Tweede ronde Sportdromen

Heb jij ook een Unieke Sportdroom die je in vervulling wil laten gaan? In 2024 en 2025 laat Uniek Sporten Brabant in samenwerking met het BrabantSport Fonds en Stichting Sportservice Noord-Brabant honderden Sportdromen uitkomen. Van 1 tot en met 31 oktober start er een nieuwe actieperiode en kan je een droom van jezelf of iemand in je omgeving insturen. Bekijk hier alvast de actievoorwaarden!