BrabantSport en Koen gaan voor groen
Statiegeld op blikjes, herbruikbare hardcups voor stadionbezoekers, sportartikelen gemaakt van PET-flessen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het thema duurzaamheid wordt steeds belangrijker. BrabantSport wil over de as van sport een actievere rol bekleden in het oplossen van belangrijke duurzaamheidsvraagstukken. Toen de opleiding duurzaamheidsmanager in de sport van de More2Win Sport Impact Academy voorbijkwam, dook onze activatie- en eventmanager Koen Wonders vol overgave in de groene wereld van duurzaamheid en circulariteit. Dit met resultaat! Koen rondde succesvol het opleidingstraject af en nam vol trots zijn diploma in ontvangst. In een korte Q&A neemt hij ons mee in het belang van de opleiding voor BrabantSport, hoe hij zijn opgedane kennis hoopt in te zetten en welke gastspreker bij hem de juiste snaar raakte.
Wat waren jouw persoonlijke drijfveren om aan de opleiding deel te nemen? Wat hoopte je te leren?
“BrabantSport stimuleert werknemers om zich te blijven ontwikkelen. Dat vind ik zelf als professional ook belangrijk. Toen ik de opleiding duurzaamheidsmanager in de sport voorbij zag komen, was ik meteen geïnteresseerd. Binnen BrabantSport zijn we namelijk al langer bezig met het thema duurzaamheid, dus deze opleiding bood een mooie kans om meer kennis in huis te halen. Daarnaast sprak het mij persoonlijk aan om me te verdiepen in het duurzaamheidsvraagstuk en hoopte ik tot veel nieuwe inzichten te komen.”
Hoe past deze opleiding bij de visie en doelstellingen van BrabantSport?
“Twee jaar geleden is op initiatief van de provincie Noord-Brabant de ‘kopgroep duurzame sportevenementen’ gestart met als doel om sportevenementen in Brabant verder te gaan verduurzamen. Waar eerst de focus lag op theorie- en kennisdeling gaat de kopgroep nu steeds vaker concreet aan de slag met duurzaamheidsvraagstukken bij sportevenementen. BrabantSport wil een prominentere rol aannemen in dit samenwerkingsverband en actief bijdragen aan duurzame oplossingen. Bovendien is duurzaamheid een zeer belangrijk en actueel thema waar wij als BrabantSport graag iets in willen betekenen.”
Hoe was het lesprogramma opgebouwd?
“Het was een allesomvattend opleidingstraject waarin veel inspirerende gastsprekers voorbij zijn gekomen. Denk aan: Marleen Wielemaker (duurzaamheidsmanager NOC*NSF), Jeroen van Muiswinkel (duurzaamheidsconsultant Copper8), Hattie Park (Sustainability Manager Wimbledon - The All England Lawn Tennis Club) en oud-voetballer Siem de Jong (ondernemer van o.a. duurzaam kledingmerk). Er kwamen veel voorbeelden uit de praktijk aan bod, maar ook heb ik mijn algemene kennis over het onderwerp ontwikkeld. Vanwege mijn werk als activatie- en eventmanager had ik de wens om me specifiek toe te spitsen op de verduurzaming van sportevenementen. Het praktijkgerichte van de opleiding sprak mij vanaf het begin aan. Zo werden de lessen afgewisseld met interessante werkbezoeken naar onder meer de Johan Cruyff Arena, De Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix en de European Para Championships. Deze uitstapjes gaven onze groep een uniek kijkje in de keuken. Ik heb veel inspiratie en kennis opgedaan die ik in de toekomst hoop in te zetten voor BrabantSport.”
Welke les is jou het meest bijgebleven of was voor jou een echte eyeopener en waarom?
“Het verhaal van Melissa Wilson, oud-Olympisch roeister en mede-oprichter van Athletes of the World. Zij maakt gebruik van de kracht van sport door de stem en het bereik van topsporters in te zetten om aandacht te vragen voor wereldthema’s als klimaatverandering. Ik zag gelijk overeenkomsten met BrabantSport en onze Team BrabantSport ambassadeurs. Melissa was onze allereerste gastspreker en haar inspirerende verhaal maakte direct indruk. Daardoor werd de urgentie van de opleiding meteen duidelijk. Elke gastspreker liet mij inzien dat we in actie moeten komen, ook al is de bijdrage nog zo klein. Alle beetjes helpen en niet alles hoeft meteen perfect te zijn. Start gewoon in kleine, haalbare stappen en leer onderweg van je fouten. Vroeger zat bijna iedereen tijdens een voetbalwedstrijd met een sigaar op de tribune. Nu zijn alle stadions in Nederland rookvrij. Het is de weg van de lange adem. Niets doen is echter geen optie.”
Welke kennis, vaardigheden en ervaringen heb je tijdens de opleiding opgedaan, zodat je jezelf nu een duurzaamheidsmanager in de sport mag noemen?
“Ik heb veel theoretische kennis over duurzaamheid opgedaan, ik ben het belang er veel meer van gaan inzien en ik heb nu een concreter idee bij hoe we hier als organisatie mee aan de slag kunnen gaan. De kracht van sport, de kracht van BrabantSport en de kracht van onze provincie biedt heel veel mogelijkheden. Dat ben ik nu meer dan ooit gaan inzien. Het is een maatschappelijk vraagstuk dat we samen moeten tackelen. Met de kopgroep is er al een hele mooie start gemaakt. Een andere mooie ontwikkeling is dat er vanuit onze innovatieagenda een samenwerking zit aan te komen om drie sportevenementen van duurzame stroom te voorzien met gerecyclede batterijen. Ons doel op de lange termijn is om steeds meer evenementen te verduurzamen.”
De opleiding zit er nu op. Hoe hoop je de opgedane kennis in te zetten voor BrabantSport?
“Ik heb tijdens de opleiding een plan uitgewerkt hoe we het duurzaamheidsverhaal concreet binnen BrabantSport kunnen gaan aanpakken. Dit plan heb ik als afsluiting van de opleiding aan de groep gepresenteerd. Het behalen van mijn diploma is nog maar het begin! Ik kijk terug op een mooie en leerzame periode. Er heerste een prettige onderlinge sfeer tussen mij en de andere deelnemers. Ook zij hebben mij veel geleerd door hun eigen expertise te delen en door mij mee te nemen in hun eigen vraagstukken en uitdagingen. We zitten nog steeds in een gezamenlijke groepsapp waarin we allerlei relevante linkjes en artikelen doorsturen. We zullen ongetwijfeld onze ervaringen met elkaar blijven delen. Dat vind ik heel waardevol. Ik ben trots dat ik onderdeel mocht uitmaken van de eerste lichting ‘duurzaamheidsmanagers in de sport’. Ik wil nu concreet aan de slag gaan met de verduurzaming van sportevenementen die onder de kopgroep vallen. Mijn doel is dat we elk jaar kennis blijven uitwisselen en concrete stappen zetten, zodat Brabant uiteindelijk een voorbeeldfunctie krijgt als het gaat om duurzame sportevenementen.”