Brabantse paralympiërs nemen karrenvracht aan medailles mee naar huis
Onder het credo “I won’t be participating, I will be competing” reisden onze Brabantse paralympiërs af naar de Paralympische Spelen in Parijs. De daad werd bij het woord gevoegd: negen van de elf Brabantse atleten sleepten minstens één medaille in de wacht en samen waren onze Brabantse helden goed voor zestien medailles. Dit aantal komt neer op bijna één derde van de totale Nederlandse medaillespiegel. We nemen je mee in wie welke medaille veroverde in de Franse hoofdstad.
Veni, Vidi, Vink
De pas 21-jarige rolstoeltennisser Niels Vink schreef al bijna alle Grandslamtitels, behalve de Australian Open enkelspel, op zijn naam. In 2021 beleefde hij voor het eerst paralympisch succes met een bronzen medaille in het enkelspel en een paralympische titel in het dubbelspel. Die paralympische titel wist hij succesvol te verdedigen samen met zijn vaste duopartner Sam Schröder. Alleen paralympisch goud in het enkelspel ontbrak nog op het lijstje. Waar er in Tokio nog tranen vloeide van teleurstelling vanwege het mislopen van een finaleplek, schoot de Helmonder in Parijs vol na het winnen van zijn allereerste paralympische titel in het enkelspel. Mission accomplished.
Kelly’s quadrupel
Tafeltennisster Kelly van Zon uit Dongen weet wat winnen is. Ze won al drie keer paralympisch goud. Lang leek het er niet naar uit te zien dat Van Zon ook een vierde titel aan haar palmares mocht toevoegen. Met een 2-0 achterstand in games stond ze met haar rug tegen de muur. Maar na een ongelofelijke comeback mocht ze vier vingers in de lucht steken en sprong ze haar coach Johan Lieftink vol emotie in de armen.
Heldenrol voor Helmondse Haerkens
De 26-jarige Demi Haerkens uit Helmond beleefde een paralympisch debuut om nooit meer te vergeten. De amazone won goud op de kampioenschap test en de vrije stijl test in de klasse IV. Op de team test behaalde ze zilver.
Zilveren plakken pakken
Rixt van der Horst haalde deze Spelen ruim 1,5 kilo zilver binnen. Zowel op de kampioenschap test als op de team test en vrije stijl (klasse II) wist de amazone uit Someren een zilveren plak te pakken.
Marlènes mini-treble
De Tilburgse Marlène van Gansewinkel won haar eerste medaille bij het verspringen in Rio de Janeiro en heeft sindsdien niet meer teruggekeken. In Tokio won ze tweemaal goud en één keer brons. Ook in Parijs proefde ze succes met twee zilveren plakken (verspringen en 200m sprint) en één bronzen medaille op de 100m.
Vloets victorie
Geteisterd door blessures leken de Paralympics steeds verder uit het zicht te raken voor Levi Vloet. Echter perste de atleet uit Linden er nog een eindsprint uit en mocht hij toch zijn koffers pakken voor Parijs. Dat hij uiteindelijk met een zilveren medaille op de 200m zou eindigen, had hij zich in zijn stoutste dromen niet kunnen voorstellen.
Sprintkanon Kimberly
Para-atlete Kimberly Alkemade uit Den Bosch beleefde haar meest succesvolle Paralympics ooit. De ‘Queen of Blades’ won goud op de 200m met een paralympisch record en veroverde een zilveren plak op de 100m. Dat ze uitgerekend geschiedenis schreef in Frankrijk, het land waar ze haar moeder en haar onderbeen verloor na een tragisch ongeluk, typeert de magie van deze Spelen voor haar.
Super Sanne
Dat onze Brabantse amazones een waar succesnummer bleken te zijn deze Spelen onderstreepte Sanne Voets nog maar eens. De iconische amazone die al goud in Rio, eenmaal zilver en tweemaal goud in Tokio won, was ook deze Paralympics weer succesvol. De powervrouw uit Berghem sleepte in de Tuinen van Versailles twee keer zilver binnen: zowel op de kampioenschap test als team test (klasse IV) behaalde ze een podiumplek.
Basketbalsters go back to back
Tot slot verdedigden de rolstoelbasketbalsters met Sylvana van Hees uit Roosendaal succesvol hun paralympische titel. In een sensationele finale werd er gewonnen van drievoudig paralympisch kampioen Amerika.
We feliciteren al onze Brabantse toppers met dit geweldige succes. Meer lezen over een aantal van onze Brabantse helden die we in aanloop naar de Spelen spraken? Klik dan hier.