Brabants wielertalent aan kop door steun BrabantSport
Zondag 28 januari is het zover: dan barst de Grote Prijs Adrie van der Poel weer los op de Brabantse Wal in Hoogerheide. Na het spektakel van het WK Cyclo-Cross vorig jaar staat de jaarlijks terugkerende veldritwedstrijd wederom rood omcirkeld op de Brabantse evenementenkalender. Naast dat BrabantSport er elk jaar mede voor verantwoordelijk is dat GP Adrie van der Poel plaatsvindt in Hoogerheide, ondersteunen we vanuit ons TeamNL centrum al jaren het offroad programma (veldrijden en mountainbiken) van de Koninklijke Nederlandsche Wieler Unie (KNWU). Hierdoor kan de bond het trainersnetwerk beter inrichten, het aantal trainingspunten (in Brabant) uitbreiden en de scouting van aanstormend talent intensiveren.
Deze extra begeleiding wierp vorig jaar tijdens het WK Veldrijden zijn vruchten af; bij de vrouwen kleurde het volledige podium oranje en behaalden vier andere rensters een klassering bij de eerste tien. De grote smaakmaakster van het WK was Team BrabantSport Ambassadeur Fem van Empel. Het piepjonge supertalent ging er met de wereldtitel vandoor en staat nu in de startblokken voor zondag: “Het zal speciaal zijn om terug te komen in Hoogerheide. Mijn prestatie van vorig jaar is tot nu toe het hoogtepunt uit mijn carrière. Ik verwacht dat het publiek weer een mooie strijd gaat zien.”
BrabantSport houdt talent op koers
Bondscoach van de KNWU Gerben de Knegt legt uit waarom onze steun essentieel is om talenten als Fem van Empel naar het hoogste podium te brengen: “Dankzij BrabantSport heb ik het veldritprogramma nog meer vorm kunnen geven en het fundament gelegd waar we voor nu en de komende jaren op bouwen. Ik kan natuurlijk niet op meerdere plaatsen tegelijk zijn. Deze financiële steun stelt de KNWU in staat om meer trainers aan te nemen en het aantal trainingspunten uit te breiden, waardoor ik vaker mijn handen vrij heb om me bezig te houden met de scouting en ontwikkeling van aanstormend talent. BrabantSport is er medeverantwoordelijk voor dat wij stappen kunnen blijven zetten in de professionalisering van het veldritprogramma. Sterker nog: zonder BrabantSport waren we niet bij de Europese Kampioenschappen geweest dit jaar.”
Brabant als veldrit walhalla
Technisch Directeur van de KNWU, Wilbert Broekhuizen, ziet Brabant als epicentrum van het veldrijden: “Brabant heeft het veldrijden in het hart zitten. BrabantSport is voor de KNWU een van de belangrijkste partners geweest in de ontwikkeling van de offroad sport in Nederland. Mede dankzij deze steun kunnen we onze regionale trainingspunten door heel het land goed inrichten, conform de visie en opleidingsstrategie van Gerben. Ons regionaal trainingspunt in Brabant is zelfs ons landelijk trainingspunt. De kennis en kunde die daar zit heeft een enorme aantrekkingskracht op de beste veldrijders in het land. In Brabant trainen de allerbeste talenten op zeer hoog niveau om het beste in elkaar naar boven te halen. Daardoor kun je stellen dat de provincie niet alleen vooroploopt in talentontwikkeling en -herkenning, maar ook in doorstroming van talenten naar de top.”
Dat onze provincie een uitstekende voedingsbodem is voor toptalent kan Fem van Empel als geen ander beamen: “Op de woensdagmiddagen train ik standaard met Gerben in Alphen. Deze trainingen maken mij beter, omdat er verschillende niveaus zijn. Zo kan ik mezelf optrekken aan jongens die harder rijden.”
Talent als basis
De visie van de KNWU is om jong talent al vanaf de juniorencategorie op te leiden volgens de topsportstructuur. Wilbert: “Topsport kan niet zonder breedtesport en vice versa. We hebben de aanwas van nieuw talent vanuit de onderkant nodig en tegelijkertijd worden deze talenten geïnspireerd door de prestaties die topsporters neerzetten.” Dit betekent concreet dat trainers van de KNWU actief wedstrijden door heel het land bezoeken in hun zoektocht naar jong talent. Om zoveel mogelijk talenten in beeld te brengen is het noodzakelijk om over een grootschalig trainersnetwerk te beschikken. Als de scouts vervolgens een talent in het vizier hebben, bellen zij meestal Gerben.
Het moment waarop Fem van Empel in beeld kwam herinnert Gerben zich nog als de dag van gisteren: “De vader van Fem ken ik nog uit een ver verleden. Vier jaar geleden belde hij me op met de vraag of Fem bij mij mocht komen trainen. Ik hoor mezelf nog zeggen: ‘zo werkt dat niet hè. Je kunt niet zonder ervaring zomaar bij mij komen trainen.’” Om de vader van Fem tegemoet te komen, stuurt hij haar naar een trainingspunt in Wijchen waar ze mag laten zien wat ze in huis heeft. Gerben vervolgt: “Vervolgens belt de trainster uit Wijchen mij op met de mededeling dat Fem veelbelovend lijkt. Dus toen ging ik toch maar overstag. De week daarop verschijnt een heel bleu meisje met haar gruwelijke bakfiets. Maar na een halfuur had ik wel gezien dat Fem een supertalent was.” Nu is wereldkampioene Fem van Empel niet meer weg te denken tussen de Nederlandse toppers en is ze het gezicht van een nieuwe generatie. Een generatie die op haar beurt weer een inspiratiebron is voor de kampioenen van de toekomst.