Linked in
Tips voor een succesvolle sportvereniging

Bestorm de gemeente, zoek partners, wees enthousiast. Het zijn zomaar wat voorbeelden om als sportvereniging het onderste uit de kan te halen. Dat stelt Rob Janssen, ex-voorzitter van de sportclub Prins Hendrik.

Voor de inning van subsidiegelden is bezieling, samenwerking en een flinke dosis creativiteit nodig. Eén ding is zeker: gemeentes verstrekken subsidies tegenwoordig minder op algemene gronden. Voor niets gaat de zon op. Cliché, maar waar.

Schoolvoorbeeld
Wat dat betreft geeft sportclub Prins Hendrik het goede voorbeeld. De vereniging uit Vught, waar onder meer atletiek, turnen en nordic walking beoefend wordt, gooit hoge ogen door met een frisse blik naar de toekomst te kijken. De club startte een zoektocht naar samenwerkingsvormen, met diverse sportieve successen van dien.

“Subsidies worden steeds minder op algemene gronden gegeven”, weet Rob Janssen, inmiddels oud voorzitter van Prins Hendrik. “Belangrijk is om met andere ogen naar je vereniging te kijken. Het bestuur heeft het vaak al lastig genoeg om de boel draaiende te houden, met de organisatie van trainingen en wedstrijden”, laat Janssen weten, die ruim tien jaar preses was en afgelopen jaar aftrad.

Rob Janssen

Succesprojecten
De club richtte, met hulp van Sportimpuls, project Guppiesport op. Ook werkte Prins Hendrik samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan een project tegen overgewicht. Of Van Sjokken naar Joggen, dat drie jaar geleden is opgezet als stimulans om volwassenen meer te laten bewegen. De gemeente Vught verstrekte daar destijds een startsubsidie voor. Inmiddels is het programma zelfdragend.

“Toen het project Van Sjokken naar Joggen nog in zijn kinderschoenen stond, vroegen wij ons ten eerste af in hoeverre er belangstelling voor zou zijn”, vertelt Janssen. Na het houden van een gefundeerd onderzoek bleek er voldoende animo voor het sportproject te zijn. De club inspecteerde het gemeentebeleid en ondervond dat er wellicht een startsubsidie los te weken viel.

Aan de slag

“De gemeente wilde bijspringen voor mensen met een beperking, ouderdom of obesitas. Of mensen die lijden aan COPD, een longziekte.” Met deze financiële impuls kon de club nagenoeg kosteloos foldertjes en flyers drukken en verspreiden en een trainer aanstellen. “Op die manier konden we direct van start gaan.”

Janssen bedankte de gemeente voor hun hulp, maar kreeg daar een verrassend antwoord op terug. “Toen zeiden ze tegen mij: nee, jij bedankt Rob.” Inmiddels is Van Sjokken naar Joggen zelfdragend. “Momenteel is het een winstgevend project en een mooie sportieve aanwinst voor de maatschappij.”

Volgens Janssen is het belangrijk om over je grenzen te kijken. “Wat zit er in mijn netwerk? Denk aan de sportambtenaar, sportwethouder, de politiek, andere (sport)verenigingen in de buurt, de zorgsector, bedrijven, enzovoort.” Die aanpak wierp zijn vruchten af.

Superlatieven
Voor zijn verdiensten voor de club zelfs benoemd tot Ridder in Orde van Oranje Nassau. De Vughtse sportwethouder Saskia Heijboer kwam superlatieven tekort. Ze noemde Janssen een meester in het binden, enthousiasmeren en motiveren van de leden en vrijwilligers van de club. Wat eens te meer bevestigt wat de oud-voorzitter, samen met andere leden, voor de club Prins Hendrik en de gemeenschap betekende.

Kortom: verzamel de juiste mensen bijeen, maak tijd vrij en onderneem maatschappelijk. Verbreed de horizon en u zult versteld staan van wat er allemaal mogelijk is.