Linked in
Amateursport op Champions League-niveau

HAPERT – De data die we kennen uit bijvoorbeeld Champions League-wedstrijden op de amateurvelden? Het klinkt niet aannemelijk, maar volgend seizoen lijkt het realiteit te worden. De sensor Dash houdt precies bij hoe veel kilometer een speler aflegt, welke topsnelheid hij bereikt en op welke plekken van het veld ‘ie zich bevindt.

Het creëren van een spelbeleving met elementen uit een videogame: dat is de bedoeling van DashTag, met een sensor die in het shirt gedragen wordt. Dashtag ondergaat op het moment nog diverse tests om de kinderziektes te verhelpen. “Maar halverwege het seizoen 2016-2017 willen we het product zeker op de markt brengen. Ook om buzz te creëren rondom het EK”, vertelt marketing manager Dirk van den Berg.

A1 VV Hapert als proefkonijn

De Eindhovenaar struint wekelijks over uitgestrekte grasvelden om het product aan de laatste tests te onderwerpen. Vorige week bezocht Van den Berg sportpark De Lemelvelden, waar de accommodatie van het in 1925 opgerichte VV Hapert huisvest. Spelers van de A1 kregen de sensor opgespeld en ondervonden het, letterlijk en figuurlijk, aan levende lijven.

Dashtag bij VV Hapert

A1-trainer Marcel van Engelen waardeert het initiatief. “Bovendien zetten de jongens met dit soort technologie een stapje extra denk ik”, laat hij weten. Speciaal voor het bezoek van de heren van DashTag zet hij een aangepaste training uit. “We doen vandaag twee partijvormen: een positiespel op een groot veld en een positiespel waarin we koppeltjes maken.”

Op die manier triggert Van Engelen zijn jongens om meters te maken. En dat gebeurt. DashTag brengt namelijk een competitief element met zich mee. “Amateurvoetballers van twaalf tot en met achttien jaar vormen de doelgroep van Dashtag. Daar richten wij ons nu op”, weet Van den Berg. De ontwikkelaars zien meer en meer jongeren achter de PlayStation kruipen.

“Juist doordat Dashtag een online community biedt waar de tieners hun prestaties met elkaar kunnen delen, commentaar op elkaars prestaties kunnen geven en elkaars acties kunnen likken. Dat stimuleert enorm”, liet initiatiefnemer Epco Berger eerder weten.

De 17-jarige Hapertnaar Laurens Hendrikx vond het ‘lachen om te doen’. “Het is erg leuk en handig om te zien hoe veel je gelopen hebt. Als ik later nog fanatiek met voetbal bezig ben, ga ik de Dashtag zeker kopen. Zo duur zijn ze niet.” De sensor gaat zo’n vijftig euro kosten.

Geef je nu op als proefteam!

“Maar eerst moeten die kinderziektes eruit”, laat Van den Berg tot slot weten. “Hiervoor zijn we op dit moment op zoek naar de 10 meest gemotiveerde voetbalamateurteams van Nederland, die onderdeel willen zijn van ons bèta-programma. Op onze website kunnen teams zich tot en met 29 april daarvoor aanmelden.”