Linked in
winst met positieve gezondheid

Gezondheid is een gedeelde verantwoordelijkheid, dus ook van de sport!

Het jaar 2016 staat voor BrabantSport in het teken van ‘Positieve gezondheid’. Het is  een nieuwe dynamische manier van kijken naar het concept ‘gezondheid’. Het gaat uit van de veerkrachtige mens die soms ondersteuning nodig heeft om beter met Life events om te kunnen gaan. Dat kan op legio manieren. Zo is er ook veel positieve gezondheid te winnen met sport en bewegen.

Positieve gezondheid

Machteld Huber staat aan de basis van deze nieuwe definitie van gezondheid: "Positieve gezondheid is het  vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven".


Het mooie van de definitie positieve gezondheid is dat het een verantwoordelijkheid vraagt van iedereen; ten eerste van het individu, maar ook van de omgeving: zorg, overheid, bedrijfsleven, onderwijs, en dus ook van het domein sport & bewegen. Zo is het in de denkwijze van positieve gezondheid heel logisch om sport- en beweegactiviteiten voor mensen met chronische aandoeningen aan te bieden. Je helpt een patiënt tenslotte om zichzelf gezond te voelen en gezond te blijven.

Positieve gezondheid

In de praktijk

In Brabant ontstaan al veel goede initiatieven die deze gedachte omarmen. Denk aan de huisarts in Rijen die haar suikerpatiënten een beweegrecept meegeeft, het bedrijfsleven dat samen met de gemeente, GGD, welzijn, zorg en sport ‘gezond onderwijs’ mogelijk maakt in Helmond, of een groenbedrijf dat in samenwerking met de zorg groene ruimtes inricht voor dementerenden.  

BrabantSport pakt de handschoen op om vanuit een gemeenschappelijk doel zoveel mogelijk partijen aan elkaar te verbinden. Dat doen we door online een podium te bieden aan best practices, ter inspiratie voor anderen. Maar we faciliteren ook de ontmoeting tussen de partijen die allen een rol hebben in de positieve gezondheid, maar die elkaar niet vanzelfsprekend tegenkomen in het werkveld.

Ontmoet en inspireer op de Brabantse Sportontmoeting

Maar hoe realiseer je nu een verbinding tussen zorg, welzijn, publieke gezondheid en de sport- en beweegsector? En waar vind je de partners met wie je je hiervoor in kunt zetten? Antwoorden op deze vragen, en meer, staan centraal tijdens de Brabantse Sportontmoeting op donderdag 24 november in de cacaofabriek in Helmond (15:30-19:00). Zet hem alvast in je agenda!

Beschik jij over een best practice die wij niet over het hoofd mogen zien? Of wil je ons wijzen op een prikkelende spreker? Neem dan contact met ons op. Samen vullen we een prikkelend en innovatief programma. De opzet borduurt voort op de Brabantse Sportontmoeting van 2016, dus verwacht het onverwachtse :)…..