Linked in
KEIGAAF gaat gezondheid bevorderen in Eindhoven

Half december 2015 ging de vlag uit bij alle betrokkenen van het project KEIGAAF (Kansen in EIndhoven voor een GezinsAAnpak met Fontys). Een subsidie van € 375.000 van het Fonds NutsOhra was binnen. KEIGAAF wil de gezondheid bevorderen bij kansarme gezinnen in Eindhoven door middel van een integrale gezinsaanpak. BrabantSport spreekt met Dave van Kann van Fontys Sporthogeschool (Lectoraat Move to Be) en Universiteit Maastricht (vakgroep gezondheidsbevordering) en is benieuwd wat er precies gaat gebeuren. 

“Wat we willen is dat kinderen uit kansarme gezinnen meer gaan bewegen en er plezier in krijgen, zodat het een automatisme wordt. Centraal staat een brede aanpak in de wijk met behulp van de scholen, want daar komen alle kinderen samen, en een individueel traject.” Het individuele traject is voor de kinderen en hun families die het het meest nodig hebben, waar bijvoorbeeld overgewicht of zelfs obesitas aanwezig is. Voor het gezinstraject worden studenten van Fontys opgeleid tot leefstijlcoach. De trajecten worden per gezin bepaald en sluiten aan bij de individuele wensen en behoeften. 

Uitdaging

Op de vraag waarom is gekozen voor een nieuw project boven het aansluiten bij een bestaande activiteit zegt Van Kann dat veel grote landelijke projecten een specifieke focus hebben en dat het heel lastig is om bij de eindgebruiker te komen. De schoolbrede projecten, daar maakt hij zich geen zorgen over. “Maar echt bij de gezinnen binnenkomen en het vertrouwen winnen, is lastig. Hoe vinden we de mensen, hoe krijgen we ze betrokken en nog belangrijker hoe houden we ze betrokken. Daar ligt onze uitdaging.” Dit is een taak voor de sportbuurtcoaches van Lumens (sociale onderneming, red.) en Sportformule (sportorganisatie op allerlei gebieden, red.). Zij weten wat er leeft in de wijk, zij hebben de contacten. “We willen zichtbaar zijn in de wijk en dingen organiseren. We gaan absoluut niet opereren vanuit een ivoren toren.” En hierin gaat KEIGAAF zich dus onderscheiden van andere projecten; dichtbij en passend aanbod! 

Kinderen en ouders verleiden

Eerdere ervaringen leren dat een positieve benadering essentieel is. “We gaan zeker geen beschuldigende vinger heffen en zeggen wat ze vooral niet moeten doen. Het gaat ons ook niet direct om gewichtsreductie. Kinderen moeten naar buiten, leuk spelen met elkaar. Daarnaast doen we alles in kleine stapjes. Kleine successen direct zichtbaar maken en doordat je het stapje voor stapje aanpakt, kunnen mogelijke barrières meteen verholpen worden.” 

“Of de gezinnen een contract moeten ondertekenen?”, Dave Van Kann denkt na over de vraag. Stellig zegt hij: “Eigenlijk moeten wij, als projectteam, een contract ondertekenen. De belangrijkste taak ligt bij ons. Wij moeten iets maken waaraan ouders en kinderen plezier beleven zodat ze willen komen. Wij moeten ze verleiden!” 

Onlangs zijn de eerste potentiële scholen geselecteerd en heeft een kick-off met alle partners plaatsgevonden. Vanaf nu volgen de actieplannen en gaat iedereen de wijk in. BrabantSport blijft KEIGAAF het komende jaar volgen. 

Fact & Figures

Kansarmen in Eindhoven: 30.000 ǀ tenminste vier Eindhovense basisscholen ǀ aantal kinderen die meedoen aan het schoolproject ± 1200 ǀ aantal te helpen gezinnen 150 

De deelnemende partijen: Onderzoek: Universiteit Maastricht (vakgroep Gezondheidsbevordering) en Fontys Sporthogeschool (Lectoraat Move to Be) ǀ Onderwijs: Fontys Sporthogeschool en SALTO ǀ Werkveld: Lumens, Sportformule