Linked in
Bewegen op recept in Rijen

 

Mensen met diabetes type 2 hebben in sommige gevallen meer baat bij beweging dan bij medicatie. Dat is precies de reden dat huisartsen steeds vaker een ‘beweegrecept’ voor deze doelgroep voorschrijven. In Rijen hebben gemeente, buurtsportcoaches, diëtiste en huisartsenpraktijken de handen ineen geslagen en zijn gezamenlijk een beweegprogramma gestart.

Suikerpatiënten zijn over het algemeen niet de meest sportieve mensen. Hebben dan ook zelden een atletisch lichaam waarmee ze pronken in de sportschool” weet huisarts Van Ardenne in Rijen. Hoe krijg je deze doelgroep dan toch in beweging? Via de huisarts dus.

Gezondheidswinst

De huisartsen in Rijen schrijven voor diabetespatiënten met type 2 vaak een beweegrecept uit: tien weken lang twee keer per week trainen onder begeleiding van een buurtsportcoach, huisarts/praktijkondersteuner en diëtiste.

De zesde aflevering van het programma is inmiddels afgerond en de resultaten mogen er zijn. Huisarts Van Ardenne beaamt: “Onderling schijnt het erg leuk te zijn en alle deelnemers hebben ook nog een duidelijk aanwijsbare gezondheidswinst geboekt. Medicijngebruik is bij een grote groep diabetici naar beneden bijgesteld.”

Gevarieerder sporten

Na het laagdrempelige bewegingsprogramma bleek dat de sporters de smaak te pakken hebben. “Maar op een reguliere sportschool of sportvereniging voelen zij zich niet thuis,” weet beleidsadviseur Sport bij gemeente Gilze en Rijen, Martin Gommers. “De cohesie binnen de groep is groot en de deelnemers wilden graag met elkaar en met de buurtsportcoach verder.” Inmiddels hebben ze de mogelijkheid aangegrepen om lid te worden van hockeyclub Gilze-Rijen. Onder de naam Clubfit beoefenen ze met veel plezier twee keer per week gevarieerde sporten met hun eigen buurtsportcoach op de velden van deze club en in een sportzaal. Frans van Emstede is een van de sporters en beaamt: “Sporten heeft sinds het beweegprogramma voor ons allemaal een andere dimensie gekregen. We hebben iets gemeen en dat schept een enorme band.”

Midden in de maatschappij

Het mes snijdt aan meerdere kanten. De buurtsportcoaches komen op veel plekken. Denk aan gymles op scholen, naschoolse activiteiten en sportdagen. Projectleider van het beweegprogramma, buurtsportcoach Peter van Nunen: “Ik heb vorige week gevraagd of een aantal leden van Clubfit wil helpen tijdens schoolsportdag in Rijen.” Het is fantastisch om te zien hoe de groep die geen sportverleden had en met gezondheidissues kampte dankzij het sporten weer midden in de maatschappij is komen te staan. Beweging is goed voor lichaam en geest. Klachten verminderen of verdwijnen. Niet alleen bij diabetici en copd-patiënten maar ook bij depressie is bewezen dat de benen de wielen zijn van de geest.