Symphonica in sporto
Linked in
symphonica in sporto

Mens vs Paard, Bommetjes in de Maas, Jong gedanst, Oud gedaan.Klinkt intrigerend, niet? Het zijn activiteiten van Symphonica in Sporto, een Brabants succesverhaal waarin sport en cultuur elkaar ontmoeten. Met als motto Samen in beweging, door beweging slaan vrijwilligers uit Vierlingsbeek en Groeningen de handen ineen om hun dorpsgenoten in actie te laten komen. Resultaat: 24 sportverenigingen en cultuurorganisaties organiseren tot juli 2015 twaalf sportieve evenementen in de twee dorpen. Met als kers op de taart: met een ruime meerderheid wint Symphonica in Sporto de Brabantse Dorpenderby 2014.

Vuurkorfsessie

Het begon allemaal met een vuurkorfsessie in de tuin van Rik Geurts. Als combinatiefunctionaris/ buurtsportcoach bij stichting Doe je mee is mensen in beweging krijgen bekend terrein voor hem. Rik steekt van wal: “We kregen een aanvraag vanuit de Provincie. Of we met de Dorpenderby wilden meedoen. Nou, dat wilden we wel! Doel: de leefbaarheid in Vierlingsbeek en Groeningen vergroten. Na een avond brainstormen met een groepje sport- en cultuurliefhebbers hadden we een flinke ideeënlijst. Symphonica in Sporto was geboren.”  

Financiële steun

Het projectplan van Symphonica in Sporto viel in de smaak. Rik en de kerngroepleden konden een financiële injectie tegemoet zien. “Die provinciale subsidie was een flinke boost voor het project,” vertelt Rik. “We waren sowieso wel met Symphonica gestart, maar we hoefden nu niet op zoek naar sponsors.” De kerngroep organiseerde een speeddate om sportverenigingen en cultuurinstellingen samen te brengen. Dat werkte uitstekend. Rik: “Mensen werden gestimuleerd om creatief en out of the box te denken. De carnavalsvereniging brainstormde met de tennisclub en mensen van de rijvereniging in Vierlingsbeek met die van een zorgboerderij. Hierdoor zijn unieke samenwerkingen ontstaan.”

Drijvende kracht

Als één van de drijvende krachten achter Symphonica in Sporto kent Rik inmiddels de kneepjes van het vak als het om verbinden en talentontwikkeling gaat. Heeft hij tips voor geïnteresseerden die een dergelijk project in de eigen regio willen organiseren? “De onderlinge communicatie is belangrijk. Voorkom ‘krommunicatie’ zeg ik altijd. Stem met elkaar af, zet gemaakte afspraken op papier en vergeet niet om na telefonisch contact hetgeen besproken is nog even te bevestigen in een mailtje. En begin simpel, met een brainstormsessie. Zoek hiervoor de juiste personen. Dus niet gaan mailen naar info@... in de hoop dat je mail bij de juiste persoon belandt. Benader actief enthousiastelingen. Dat kan een voetbalouder of blokfluitlerares zijn of een scheidsrechter. Samen kom je van onderaf tot de beste ideeën.”