Linked in
Straattheater tijdens Warandeloop

De organisatie van de Warandeloop is enorm enthousiast over de Tilburg CowBoys. Een kunstenaarscollectief dat interactieve culturele projecten bedenkt en maakt. Tijdens de fun run ‘Warande by Night’, eind november, vermaakten de kunstenaars deelnemers en publiek. Het thema van 2015 van BrabantSport was sport en cultuur. Hoe was het voor de ‘cowboys’ om zich te begeven tussen de sportievelingen?

De gemeente Tilburg tipte de Warandeloop en zo schoof Sander van Bussel, de artistiek leider van de Tilburg CowBoys, aan tafel bij de organisatie. “Toen de Warandeloop contact met me opnam om eens te komen praten over een mogelijke samenwerking zag ik niet meteen veel mogelijkheden” De connectie met sport was nieuw voor de kunstenaar. De Tilburg CowBoys acteerde nooit eerder bij een sportevenement en Van Bussel kon zich er niet direct iets bij voorstellen. “Hoe maak je interactie met lopers die een bepaalde eindtijd moeten halen?”

“Niet ieder sportevenement is geschikt voor straattheater. Als het echt om winnen gaat en er veel geld in het spel is, dan is de focus anders.”

Fun run
Als snel was duidelijk dat de Tilburg CowBoys de acts mocht verzorgen bij de fun run ‘Warande by Night’. Toen de artistiek leider dat hoorde bruiste het van de ideeën. “Mogen we een pitstop maken? Ja? Mogen we een omleiding bedenken. Ja! Een bar tijdens het parcours? Tuurlijk! Alles was bespreekbaar, de vrijheid die we kregen, fantastisch. Een walhalla voor kunstenaars.”

Het gezelschap wisselt van grootte en samenstelling. Geschikte collega’s worden gezocht en gezamenlijk bedenken ze de verschillende acts. Van Bussel: “De festivalsfeer tijdens de loop maakt dat mensen open staan voor beleving, ze zitten hoog in de energie en willen alles meemaken.” De Tilburg CowBoys bedenkt concepten die dicht bij het dagelijkse leven staan en maakt het publiek onderdeel van de acts. “Het was groots van opzet, dus we hebben veel dingen bedacht zoals een demotivatie coach, een bijzondere pitstop en een excuuspost, waar je een blessure kon laten aanmeten. Maar ook organiseerden we een prijsuitreiking met een verliezerspodium en deelden we alternatieve prijzen uit.”

Kunst & sport
De Tilburg CowBoys vond de Warandeloop een fijn evenement. Maar passen kunst en sport dan ook automatisch bij elkaar? Sander van Bussel: “De Tilburg CowBoys en ‘Warande by Night’ vormen een mooie crossover. Net als de ‘Speciale Klasse’ bij bijvoorbeeld de Zwarte Cross, daar vallen creativiteit en sport ook op een heel natuurlijke manier samen.” Van Bussel geeft aan dat het praktisch gezien twee gescheiden werelden lijken, maar dat de overlap zit in verbroedering, verbinding, iets gezamenlijks. “Beide dragen bij aan gemeenschapsgevoel, aan beleving. Niet ieder sportevenement is geschikt voor straattheater, denk ik. Als het echt om winnen gaat en er veel geld in het spel is, dan is de focus anders.”

Inmiddels kunnen de kunstenaars alweer aan de slag want de intentie is er om volgend jaar weer een fantastische avond te maken voor lopers en publiek. “We hebben er nu al zin in,” sluit Sander van Bussel af.

 

Foto: Jostijn Ligtvoet