Talentontwikkeling

Brabant is een kweekvijver voor sportief talent. Dé plek waar talent zich maximaal kan ontplooien. De afgelopen jaren is gewerkt aan een netwerk van organisaties dat sportief talent ondersteunt op de weg naar de top. De eerste ontdekking van talent vindt plaats in wijken, op scholen en binnen sportverenigingen. Trainers en coaches van verenigingen helpen talenten zich verder te ontwikkelen. Een deel van deze talenten heeft de potentie om binnen een aantal jaren de top te bereiken. Ze gaan naar een zogenaamd 'instroomprogramma' van de betreffende sportbond. Wanneer zij er vervolgens in slagen een status te verkrijgen als nationaal talent kunnen zij hun sportcarrière vervolgen binnen een Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO). Nederland telt vier van deze centra en één daarvan ligt in Eindhoven: CTO Zuid.

CTO Zuid en RTO

Brabant wil talenten en kampioenen ondersteuning bieden door te zorgen voor goede coaches en voor begeleiding op het vlak van de combinatie van: 

  1. Topsport en onderwijs
  2. Medische zaken
  3. Mentale coaching
  4. Leefstijl
  5. Krachttraining

Dit gebeurt vanuit het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) en het Regionale topsportorganisatie (RTO).

  • Het CTO Zuid richt zich op sporters op het hoogste niveau met een fulltime programma, waarvoor het van belang is om te kunnen wonen, leren en sporten op één locatie.
  • Het RTO richt zich op talenten op regionaal niveau die een topsportstatus hebben en trainen in een door de sportbond opgezet programma.

Momenteel ondersteunen beide instellingen 24 talentontwikkelingsprogramma’s.

Ambitie

In Brabant faciliteren we sporttalenten op hun weg naar de top. Mensen kunnen hun talent ontwikkelen en komen letterlijk en figuurlijk in beweging. Brabant is een aantrekkelijke provincie om jezelf te ontwikkelen.

Aanpak

We ondersteunen circa 24 CTO- en instroomprogramma’s voor talenten met en zonder beperking. Er komen niet meer programma’s bij, maar we verbeteren de kwaliteit van de bestaande programma’s. We onderzoeken bijvoorbeeld de expertise op het gebied van sportinnovatie in de regio. Voor de topsporter is het van belang te blijven vernieuwen. 

Daarnaast willen we meer partners binden aan de ontwikkeling van talent in Brabant via een Brabantbreed platform waarin vele partijen vertegenwoordigd zijn. Dit is noodzakelijk voor duurzame talentontwikkeling. 

Kijk voor meer informatie op de website van CTO Zuid.