Sportevenementen

Brabant bezet binnen Nederland de 3e plaats als het gaat om het aantal sportevenementen. Maar, er is nog zeker wat te winnen met grote internationale evenementen die grote exposure bieden en een brede impact hebben op de Brabantse samenleving.

Ambitie

Het sportbeleid van de provincie Noord-Brabant moet ten goede komen aan een meer onderscheidend en beter afgestemd aanbod van sportevenementen in Brabant. Hierdoor kan ook het sociaal-maatschappelijk en economisch rendement van sportevenementen verbeteren. Ook is het streven een sterkere integratie van aangepast en regulier sporten binnen evenementen te bewerkstelligen.

Aanpak

We ondersteunen jaarlijks 8-10 sportevenementen met een hoog verwacht rendement. Het merendeel betreft jaarlijks terugkerende evenementen, een aantal betreft evenementen die via lobby en acquisitie naar Brabant moeten komen. Een externe adviescommissie  helpt ons de onderbouwingen in de ingediende plannen goed in te schatten. 
Mede op basis van dit advies maken wij de definitieve selectie. Onderstaand een overzicht van de jaarlijks terugkerende door de provincie gesponsorde evenementen en de eenmalig gesponsorde evenementen. 

Jaarlijkse evenementen 

 1. Indoor Brabant (’s-Hertogenbosch/hippisch) 
 2. Outdoor Brabant (Breda/hippisch)
 3. Wereldbeker Veldrijden (Hoogerheide/wielrennen)
 4. Ster ZLM Toer (Boxtel, Oss en Woensdrecht/wielrennen) 
 5. Marathon Eindhoven (atletiek)
 6. Warandeloop (Tilburg/atletiek)
 7. Ricoh Open (’s-Hertogenbosch/tennis)
 8. Worldcup Swimming (Eindhoven/zwemmen) 
 9. NK Skateboard (B5-steden/urban) 
 10. European Hockey League (Eindhoven/hockey)  

Eenmalige evenementen 

 1. EK Vrouwenvoetbal (Tilburg-Breda/voetbal)
 2. EuroHockey Club Cup (EHCC/ Europese clubkampioenschappen dames ’s-Hertogenbosch/hockey)